BSU-utvidelse vil gjøre de rike enda rikere

Utvidelsen som skal få flere inn på boligmarkedet vil ironisk nok spesielt hjelpe dem som allerede er inne.

Foto: Lars Eivind Bones
Foto: Lars Eivind BonesVis mer
Meninger

Regjeringen foreslår å bruke over 110 millioner kroner på å øke sparebeløpet i BSU. Økningen vil trolig gjøre de rike enda rikere.

I 2014 brukte staten 1.135 millioner kroner på BSU-ordningen, som skal hjelpe unge inn på boligmarkedet. Nå vil regjeringen øke maksimalt sparebeløp fra 200.000 kroner til 300.000 kroner. Dessverre vil de færreste få glede av utvidelsen.

Sparer du, som gjennomsnittet, 13.000 kroner i året fra du fyller 18 år, rekker du ikke å spare mer enn 208.000 kroner før ordningens aldersgrense på 34 år er nådd. Selv når du sparer 25.000 kroner i året vil det ta deg hele 12 år å nå den nye grensen på 300.000 kroner. Utvidelsen vil derfor først og fremst gagne de som sparer mest.

Og det er unge med rike foreldre som sparer mest i BSU. Ifølge Tarald Laudal Berge og Martin Eckhoff Andresen greide 18 prosent av de unge som kom fra velbemidlede familier å spare maksimalt beløp. Bare åtte prosent av de unge med foreldre som har lav inntekt gjorde det samme.

Samtidig har én tredjedel av dem som sparer i BSU allerede kjøpt seg bolig. Er andelen den samme i 2016, vil staten trolig bruke over 400 millioner kroner på BSU for boligeiere.

Hvordan legitimerer regjeringen å subsidiere unge som har kommet inn på boligmarkedet gjennom en ordning som skal få unge inn på boligmarkedet?

Det er også interessant at leierne og eierne sparer ulikt i BSU. Mens leierne i 2013 gjennomsnittlig sparte 12.500 kroner i året, sparte eierne 14.000 kroner.

Utvidelsen som skal få flere inn på boligmarkedet vil ironisk nok spesielt hjelpe dem som allerede er inne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.