BT tøver om Herborg Kråkevik

Kommentar av ARILD RØNSEN

Saken er som følger:
 I dag, onsdag 25. februar, gir Herborg Kråkevik ut sin plate «Herborgs Verden». Noen dager før produktet var offentlig tilgjengelig, anmeldte BT plata. Fy! Fy!, mener Kråkeviks plateselskap Universal - og stryker avisa fra Kråkeviks intervjuplan.
 Barnslig av Universal? Kanskje. Men det er ikke hovedpoenget. Spørsmålet er:
 Har artist og selskap rett til å bestemme når ei plate er «offentlig»? Svar: Ja. Burde pressen i så tilfelle sette seg over en slik avgjørelse? Svar: Nei.
 Artist og selskap har en soleklar rett til å bestemme når de skal gi ut sitt produkt. «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» var i denne forstand «ingenting» - før The Beatles og Apple Records bestemte seg for å slippe den løs på publikum, 1. juni 1967.
 Det er mange grunner til at det burde være slik.
 - Opphavsrett. Hva om artisten av en eller annen mystisk årsak bestemmer seg for at denne plata vil jeg ikke gi ut likevel?! (Da vil den selvfølgelig bli et kultobjekt, jmfr Pince's «Black Album», men da er vi over i en helt annen avdeling enn retten til å anmelde mandag eller onsdag.)
- Hensynet til publikum: Hvilken glede har leserne av en anmeldelse av et produkt de sjøl er fratatt retten til å vurdere? (Her finnes også forståelige unntak, f.eks. i tilfelle musikkmagasiner med lang trykketid, men det gjelder definitivt ikke Bergens Tidende.)

- Viktigst: Den sunne fornuft. At artister bestemmer når platene deres er «ute» er i bunn og grunn like opplagt som at journalistene i BT i samråd med sin redaktør bestemmer når deres artikler er «ute». Hva ville BTs kulturkommentator si om noen hacka seg inn i data-anlegget hans, leste utkastet til en kommentar - og så ga seg til å kommentere/offentliggjøre innholdet? For offentligheten! Det skulle blitt hurlumhei mellom de sju fjell!

 Når BT forsøker å gjøre dette til et spørsmål om «styring» av pressen, tar de med andre ord feil. Dette handler om respekt for åndsverk. Intet mer, intet mindre.