Budbringerens flomvarsel

Jonny Halberg synes det er noe bibelsk over en flom. Han ville beskrive flommen konkret. Og samtidig få fram det mytiske ved den. Det har han gjort. I neste uke kommer romanen «Flommen». Les første kapittel!

- En flom river ned samtidig som den tvinger opp ting som ikke har vært så synlig før. En flom har noe majestetisk over seg, man må gå tilbake, og se verden bli til på nytt, sier Jonny Halberg, kritikerrost romanforfatter som også har gjort stor suksess som manusforfatter til filmen «Budbringeren».

Det som var viktig kan plutselig ha blitt helt ubetydelig. Halberg ville la en flom skje langsomt og stille.

- Ikke høydramatisk. Bare noe som siger innover. Den ideen møtte bildet av en familie på en halvøy. En familie ingen egentlig vil ha noe med å gjøre.

Da Halberg begynte å skrive, skjønte han hvor fatalt omsorg kan virke.

- Vi har et endimensjonalt bilde av omsorg som noe godt. I noen tilfeller har omsorgen gått ut av sporet og blitt noe destruktivt.

Om konflikter

og handling

«Jeg blei klar over at jeg hadde slått og sparka min egen bror til blodet fløyt ut av kjeften hans. Jeg hadde skamslått en som ikke hadde prøvd å ta igjen, sparka han på en måte som en forpøbla hundeeier ikke ville gjort med den verste av de skabbete bikkjene sine.»

Halberg skildrer et konfliktfylt brødreforhold og hadde Kain og Abel-myten i bakhodet da han skrev.

- Den verste motstanden du kan få er et menneske som ikke gjør motstand. Konflikter som får sine oppgjør, blir ikke løst, de fortsetter. Det samme skjer mellom brødrene i denne romanen.

I konflikter hvor man har bindinger, skapes det gjerne noe. Mulighetene ligger i at folk blir tvunget til å handle.

Om avhengighet

og kontroll

- Jeg liker å skrive om avhengighet. Noen er så sterkt knyttet at de ikke lenger har oversikten over hva som er «seg» og hva som er «den andre». Det er mer spennende å skrive om sånne enn om de som står alene, som ikke ønsker å risikere noe. Jeg tror det er flere mennesker som er dratt inn i forhold de ikke kan kontrollere, enn vi liker å tenke på.

Halberg forteller at en av hans grunner for å skrive er å miste kontrollen.

- I «Flommen» er det flere som kjemper for å få kontrollen, men de klarer det ikke.

Om kjærlighet

og natur

- Det er som en elv som har gått ut av sitt leie. Kjærligheten i romanen har gått utenfor sitt beste leie, ut på steder hvor den ikke skal være eller kan være.

Halberg tenner en ny røyk.

- Det er en kjærlighetssult fra alle, men de vet ikke hvordan de skal nå den.

Forholdet mellom mennesker og natur opptar forfatteren.

- Naturen gjør som den vil. I en tid med fokus på kultur, blir naturen glemt, men den lar seg ikke stoppe.

Halberg synes natur kan være noe ufølsomt.

- Den naturen som viser seg fra den siden, ville jeg skrive om.

Halberg tar et langt drag av den siste sigaretten i pakka, smiler tilfreds.

- Og så er jeg er stolt av å ha skrivi om ei sexy dame, det kan du godt ta med.

KONFLIKTGJÆRING: Det er først krise og så handling i det jeg skriver, sier Jonny Halberg, som er aktuell med romanen «Flommen».