Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Buddy til Notodden

Notodden Blues Festival har sikret seg amerikaneren Buddy Guy som toppnavnet i år. Som en av de tre store gjenlevende blues-legendene, har Chicagos blueskonge i mange år stått øverst på ønskelista til festivalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

B.B. King toppet plakaten for to år siden og John Lee Hooker er nesten umulig å få over Atlanteren. Dermed satset festivalen alle kort på Buddy Guy (62), som endelig hadde tid til å ta turen. 13. august står han på scenen i Idrettshallen, festivalens nye arena med plass til tre tusen mennesker. Han kommer med et lite band med fire musikere i ryggen.

- Da får jeg sjansen til å spille mer gitar, sier han leende på telefonen fra sitt hjem i Chicago.

Liveartist

Guy er kjent som en meget energisk liveartist, og han lover å yte 110 prosent når han nå kommer hit for første gang på mange år. Og han vil spille mye.

- Jeg pleier ikke å legge meg når jeg er over i Norge, så jeg kan like godt spille. Det blir jo ikke ordentlig mørkt, sier han til Dagbladet.

- Dere har noen gode gitarister i Norge, også, fortsetter Guy. Han husker spesielt en som spilte i samme stil som B.B. King, og kunne tenke seg å jamme med ham.

- Jeg husker ikke navnet. Men han dukker sikkert opp.

- Hva med sceneskrekken, er du kvitt den etter så mange år?

Buddy Guy ler så det rister i telefonen.

- Nei, jeg trenger fortsatt en støyt konjakk før jeg går på. Jeg synes aldri at jeg blir bra nok. Yeah, jeg får alltid skjelven, sier Guy og ler igjen.

Muddy Waters

Buddy Guy startet som akustisk bluesmann i Louisiana, men flyttet som mange andre til Chicago og ble en del av det elektriske bluesmiljøet som vokste fram rundt Muddy Waters på 50- og 60-tallet. Guy omtaler Waters som sin musikalske far, mens han selv har vært en inspirator for artister som Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Johnny Winter og Eric Clapton.

- De brukte sin posisjon og støttet meg da jeg en periode ikke fikk platekontrakt. Derfor har de alltid vært mine kjære venner, sier Guy.

De siste åra har han vært mer aktiv enn noen gang. For tre år siden kom en gnistrende liveplate fra hans egen bluesklubb Legends, og nå er han aktuell med «Heavy Love» og «Last Time Around, Live At Legends», den siste sammen med nå avdøde Junior Wells.

- Det er ikke en håndfull engang igjen av oss, men til min siste dag vil jeg stå på for å holde bluesen levende, sier Guy.

De øvrige artistene blir presentert seinere.

TIL NORGE:Notodden Blues Festival har sikret seg en av de tre store, amerikaneren Buddy Guy, som toppnavn under årets festival.