Budkrig om norsk katastrofefilm - nå kommer «Bølgen» på kino i USA

Suksess i katastrofefilmenes hjemland.

(Dagbladet): Den norske katastrofefilmen «Bølgen» med Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp i hovedrollene er sett av over en halv million på kino i Norge, og distribusjonsrettigheter er solgt til så å si hele verden.

Nå melder produsent Martin Sundland i Fantefilm at distribusjonsrettighetene for USA er solgt til det velrenommerte selskapet Magnolia, etter en budrunde som skal ha omfattet to andre, store amerikanske filmdistributører.

Premiere vinter/vår - Magnolia har garantert at det blir kinorelease i USA. Alle de tre distributørene som deltok i budrunden understreket at de var interessert i mer enn video-on-demand. Premieredato er ikke fastlagt, men blir trolig til vinteren eller våren, sier Sundland til Dagbladet på telefon fra Toronto, der filmen vises i natt.

- Hvor mange kinoer vil vise filmen?

- Jeg har ikke noe eksakt tall, men de snakker om en lansering av anseelig størrelse, sier produsenten.

Dybde Magnolia har tidligere lyktes med å løfte fram skandinaviske filmer som danske «Jakten» og «En kongelig affære», svenske «Force Majeur» og norske «Hodejegerne» og «Trolljegeren» på amerikanske kinoer - som vanligvis ikke ber på sine knær etter å få vise filmer på rare språk.

«Bølgen» - som naturligvis heter «The Wave» på engelsk og er norsk kandidat til årets Oscar-utdeling - har allerede fått en rekke strålende anmeldelser i amerikansk presse. The Hollywood Reporter hyller filmen for spektakulære scener og rollefigurer med mer dybde enn det som er vanlig for katastrofefilmer.

Det går altså an å konkurrere med amerikanerne - selv i en såpass erkeamerikansk sjanger.

- Vi får også mange gode tilbakemeldinger her på filmfestivalen i Toronto. Det er veldig hyggelig at det internasjonale publikummet, i likhet med de norske kritikerne, verdsetter en katastrofefilm med hjerte, en film som skiller seg fra de typiske amerikanske katastrofefilmene som bare dundrer på uten å skape karakterer å bry seg om, sier Sundland.

Ettertraktet regissør - Nå flyr regissør Roar Uthaug fra intervju til intervju. Det spørs hvor lenge vi får beholde ham her i landet, legger produsenten til.

Filmen er også tatt ut til den kresne, internasjonale filmfestivalen i London i oktober, samt til sjangerfilmfestivalen Fantastic Fest i Texas.

- Det gøy at filmen plukkes opp av såpass forskjellige festivaler. Det viser at den spiller på flere strenger, noe som reflekteres i kinopublikummet i Norge der den ses av alle fra femtenåringer til seniorer, sier Sundland, som tidligere har hatt stor suksess med eventyrfilmen «Gåten Ragnarok».