LEDER

Hovedleder: Statsbudsjettet

Budsjett uten retning

Statsbudsjettet viser svakt politisk lederskap fra regjeringen.

IKKE GJERRIG: Oljepengene har fått bein å gå på under Siv Jensen (FrP).
IKKE GJERRIG: Oljepengene har fått bein å gå på under Siv Jensen (FrP). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I land rundt oss sliter de fortsatt med etterdønningene etter finanskrisen. De sitter syltet ned i gjeld og må kutte i trygder og offentlige tjenestetilbud.

I annerledeslandet Norge trenger vi ikke forholde oss til slikt.

Ignorer vi våre langsiktige utfordringer, som forventet svak vekst, en velferdsstat som eser ut, en fallende avkastning på oljefondets investeringer, og at olja aldri vil gi den samme eventyrlige inntekten som den en gang gjorde, så er det å legge fram et ekspansivt statsbudsjett bare fryd og glede. Vi har jo et oljefond som kan tappes og verken klima eller statsfinansene rakner i morgen.

Trygge arbeidsplasser er jobb nummer én, sa finansministeren fra Frp og hørtes ut som hun kom fra hvilken som helst sosialdemokratisk regjering. Siden oljeprisen deiset i bakken for noen år siden, har regjeringen rettferdiggjort at de bruker mer oljepenger. 2017-budsjettet er intet unntak.

Riktig nok holder regjeringen seg innafor handlingsregelen, men det er ingen i fullt alvor som tror på den lenger.

For det første er oljefondet kunstig blåst opp av en lav kronekurs og forventet avkastning på investeringene er nærmere to enn fire prosent. Fortsetter vi å øke oljepengebruken slik denne regjeringen gjør, vil vi enten måtte begynne å tappe mer og mer av selve oljefondet, i strid med det tverrpolitiske målet om å utelukkende bruke avkastningen av fondet, eller gå for en brå reduksjon i pengebruken noen år fram i tid. Ingen av scenarioene er spesielt tiltrekkende.

Regjeringen forsvarer seg med at de gjør det alle andre regjeringer ville og burde gjort. De fører nemlig en klassisk motkonjunkturpolitikk i en vanskelig situasjon. Det er en sannhet med modifikasjoner.

Oljeprisfallet rammer enkelte fylker på sør- og vestlandet. Det er derfor bra at regjeringen setter av fire milliarder kroner til særskilte tiltak overfor disse. Men de store pengene går ikke til å hjelpe disse fylkene over kneika. De går til generelle utgiftsøkninger. Det er ikke god motkonjunkturpolitikk.

Det er rett og slett svakt politisk lederskap fra en regjering som heller vil tekkes alle, men som likevel greier å true sin egen eksistens ved å provosere samarbeidspartiene ved å ignorere deres hjertesaker.

Denne regjeringen hadde to jobber. Det ene var å legge til rette for et grønt skifte. Det andre var å bekjempe ledigheten. Ingen av disse jobbene har de utført på tilfredsstillende vis. Det er for dårlig. Fortsetter vi slik er vi ikke annerledeslandet lenge.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer