Budsjettet kan avgjøre

Ingress

Meninger

Dansen rundt og med Kristelig Folkeparti fortsetter med uforminsket styrke. Og partiets selvbevissthet øker i samme grad. Partiledelsen er bekvem med sin posisjon, særlig sett i forhold til situasjonen for et år siden, da KrF var uten innflytelse av noen art. Nå har Knut Arild Hareide og co. fått gjennomslag for atskillig, særlig målt mot partiets størrelse i Stortinget.

Fremskrittspartiet har i partiledelsens øyne oppført seg mer anstendig enn fryktet. Mindretallsregjeringen av Høyre og Frp har gitt Stortinget større innflytelse enn den rødgrønne flertallsregjeringen gjorde. KrF kan vise til jordbruksoppgjøret, der man for første gang i politikeres minn fikk endret statens tilbud etter brudd i forhandlingene. KrF har også fått økt kontantstøtten. Om en uke øker den til 6000 kroner.

Statsminister Erna Solberg tar i de fleste saker tilbørlig hensyn til KrFs og Venstres smertepunkter. At Frp får lov til å begeistre folket med økt taxfreekvote, stikk i strid med KrFs alkoholpolitiske linje, blir dermed til å leve med for nyliberale KrF-ere i maktposisjon.

Rollefordelingen på gårsdagens oppsummerende pressekonferanse var dessuten viktig å merke seg. Hans Olav Syversen, som var parlamentarisk leder under Hareides fedrepermisjon, uttrykte seg nærmest i foraktfulle vendinger om Arbeiderpartiets tilnærmelser. Ap?s holdninger i diskusjonen om legenes reservasjonsrett var «propagandastyrt». Martin Kolbergs uttalelser om et ønsket samarbeid med KrF, var mest å betrakte som en studie i hvordan «maktsentrifugen» Ap jobber.
Hareide hadde ingen innsigelser mot denne uttrykksmåten. Om ikke Ap før har følt en kald skulder før, må den kjennes nokså isnende nå.

Men om KrF er parat til å inngå i en ny og utvidet Solberg-regjering svever fortsatt i det blå. Partiledelsen er fornøyd med innretning og innflytelse på de to budsjetter som mindretallsregjeringen hittil har lagt fram, nemlig budsjettet for inneværende år og revidert nasjonalbudsjett i mai. Men det er først i budsjettet for 2015, som blir lagt fram i oktober, regjeringen får lagt fram et helhetlig budsjett ut fra egne prioriteringer. Da vil de vise sitt sanne ansikt, så å si. Først da kan KrF si et klart ja eller nei.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.