Buen er fortsatt for veik

Men Snorres «Heimskringla» har blitt bedre å lese.

STERK SCENE: Einar Tambarskjelvemed Olav Trygvasons langbue. Den ble som kjent spent og funnet for veik. Tegning av Christian Krog
STERK SCENE: Einar Tambarskjelvemed Olav Trygvasons langbue. Den ble som kjent spent og funnet for veik. Tegning av Christian Krog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Brått kommer et gufs fra historien feiende innover fedrelandet. Nei, jeg snakker ikke om de utallige drapene og slagene som skildres i det islandske eposet som går under tittelen «Snorre», eller «Heimskringla», som forfatteren selv kalte det.

Jeg tenker på konflikten mellom landsmål og riksmål, som i sin tid førte til eksperimentet «samnorsk».

Tidligere pater Kjell Arild Pollestad, som nå har oversatt Snorres kongesagaer på ny, hevder at han nærmest har reddet verket ut av samnorskens jerngrep. Den forrige utgaven ble oversatt i 1934 av Anne Holtsmark og Didrik Arup Seip og utgitt i revidert utgave i 1979. Pollestad har oversatt verket til det han kaller «riksmål» - som er antatt mer fordøyelig for dagens lesere.

Kongens bue Dette er uten tvil riktig. På den andre siden; selv om enkelte ordvalg i 1934-utgaven var utpreget samnorske, som «heim» for «hjem» og «no» for «nå», er mye rettet opp i 1979-utgaven. Det fins betydelig mer groteske eksempler på bruk av samnorsk, for eksempel i skoleverket, enn 1979-utgaven av Snorre. Den lar seg ganske greit lese. Dessuten er ikke Pollestads utgave ført i et riksmål som bør skremme noen. Det er fritt for gammelmodige ord og uttrykk som hindrer flyten i teksten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer