«Buena Vista»-diva klar for Norge

PARIS (Dagbladet): Omara Portuondo er snart 70 år, men flørter som en tenåring. Sånn er det bare når du er en kubansk diva. Denne sommeren besøker hun Norge to ganger.

- Jeg synes du sitter ukomfortabelt i stolen, jeg, sier Omara Portuondo.

- Kom hit, det er mer enn nok plass her, sier divaen, smiler som bare en kubaner kan gjøre det og inviterer meg opp i senga til seg på hotellrommet sitt i Paris. Den eldre kvinnen, hun som gråter mens hun synger «Silencio» med Ibrahim Ferrer mot slutten av «Buena Vista Social Club»-filmen, legger seg utover senga og smiler enda bredere.

Rundreise

Omara er en av Cubas mest respekterte kvinnelige sangere gjennom 1900-tallet. Hun har samarbeidet med så vel Nat King Cole som Edith Piaf. En ekte diva. Som elsker seg sjøl, sitt folk og sin musikk. Som har tolket den såreste kubanske son, guajira og habanera, eller fyrige bolero og mambo, gjennom et halvt århundre.

I dag er det hennes tur til å bli verdenslansert under «Buena Vista Social Club»-vignetten. 11. mai kommer hun til Maijazz i Stavanger. Deretter kommer hun sammen med sonlegenden Ibrahim Ferrer og pianovirtuosen Ruben Gonzales og resten av det godt voksne «Buena Vista Social Club»-laget til jazzfestivalen i Molde 21. juli.

Takker naturen

- Jeg er vokst opp med denne vakre musikken. Det var mye musikk i min familie. For meg er dette albumet det største som kunne ha skjedd meg, sier Portuondo.

- Har du noen gang trodd at tradisjonell kubansk musikk ville få den renessansen som den i dag har fått?

- Ja, jeg har alltid ventet på dagen da kubansk musikk skulle bli gjenoppdaget. Vår sentimentalitet og romantikk måtte da en dag ta tak i flere hjerter enn oss gamle kubanere, tenkte jeg. Til slutt fikk jeg rett; i dag hører både den unge generasjon av kubanerne på den tradisjonelle musikken - og store deler av verden for øvrig. Det er virkelig fantastisk, sier hun.

- Hva gjør du for å beholde stemmen din?

- Jeg takker bare naturen. Utover det har jeg gjort lite, egentlig ingenting. Bortsett fra å synge, da.