Bugger off, Jake er i huset

Den 19 år gamle snørrhvalpen Jake Bugg kan meget gjerne være britrockens redningsgutt.

IKKE BARE UNG OG LOVENDE: 19-åringen Jake Bugg har blitt hele Englands nye rockeyndling. Nå er han klar for å konvertere resten av Europa. Foto: Sveinung U. Ysted / DAGBLADET
IKKE BARE UNG OG LOVENDE: 19-åringen Jake Bugg har blitt hele Englands nye rockeyndling. Nå er han klar for å konvertere resten av Europa. Foto: Sveinung U. Ysted / DAGBLADETVis mer

HOVE: Stjerneprodusent Rick Rubin har brukt de siste årene på å stable karrieren til gamle bransjeveteraner som Metallica, ZZ Top og nå sist, Black Sabbath på beina igjen. Nå ryktes det at den gamle hiphop-speideren skal produsere andreplata til det unge Nottingham-snørrhvalpen Jake Bugg.

Stortalent Snørrhvalp i positiv forstand. Den allerede geniforklarte sangeren har nemlig blitt omtalt som britrockens redningsmann i en alder av 18 år. Han ser ut som en blanding av en ung Dylan og Liam Gallagher, crooner som en enstemt utgave av The Everly Brothers og spiller gitar som, tja, en krysning av Hank Williams og Jimi Hendrix.

Tidligere har ungfolen laget stor ståhei på Glastonbury-festivalen, nå er det Hoves tur. Og etter at Bugg har sendt «Kentucky» rett i mellomgulvet på de unge festdeltakerne, er det ikke vanskelig å skjønne hvor viraken kommer fra. Noen er født stjerne og Bugg er definitivt en av dem. Han er en gutt av få ord, mimikken hans er svært begrenset og showfaktene totalt fraværende, men allikevel utstråler han en kulhet og autoritet som ikke kan kjøpes for penger eller koreograferes.

Mangfoldig Låtene hans er spekket med finesse og smarte vendinger, og selv om han kun har et enkelt komp å støtte seg til, finner han hele tiden nye innfallsvinkler og nyanser. «Country Song» er stillfaren og besnærende. «Two Fingers» og avsluttende «Lightning Bolt» forvandler området fremfor scenen til en støvbefengt låvedans hvor folk kaster seg rundt halsen på hverandre.

Det ryktes at gitarlegenden Robert Johnson solgte sjela si til djevelen for å bli en ener på gitaren. Kanskje Bugg har prøvd seg på noen av de samme triksene? Han er i alle fall en gudbenådet sanger og gitarist.