Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bukken og havresekken AS

En mørk skygge over barnehage-Norge.

URIMELIG: Det burde falle på sin egen urimelighet at de kommersielle eiernes eget «Bukkens kunnskapssenter om havresekken AS», med fire ansatte, er en mer objektiv og kompetent instans enn Norges tredje største kommune.
URIMELIG: Det burde falle på sin egen urimelighet at de kommersielle eiernes eget «Bukkens kunnskapssenter om havresekken AS», med fire ansatte, er en mer objektiv og kompetent instans enn Norges tredje største kommune. Vis mer
Meninger

Kristin Clemet blåste seg opp i sitt innlegg (13.3.) om Gnist-barnehagen i Trondheim, som myndighetene stengte 1. mars. Clemets problem: Intet sted i min tekst står påstanden hun bygger sitt følelsesladde utbrudd mot undertegnede på.

Jeg påstår ikke at et barn ved Gnist-barnehagen ble gående rundt med en brødpose over hodet, uten at personalet grep inn, til ungen begynte å få panikk, fordi «barnehagen er eid og drevet av private», slik Clemet forsøker å innbille leserne. Det finnes mange kommersielle barnehager hvor sånt ikke skjer.

Jeg skriver ikke at unger forvillet seg ut til en byggeplass uten at personalet merket noe fordi Gnist kjører med lav bemanning for å holde fortjenesten oppe. En slik sammenheng er ikke dokumentert.

Når jeg skriver at «Gnist-skandalen kaster skygger over de kommersielle eiernes framtid som seriøs aktør i barnehage-Norge», er det med henvisning til noe som derimot er godt dokumentert: eiernes håndtering av skandalen.

• I stedet for å anerkjenne myndighetenes tilsyn, satte Gnist-kjede inn egne observatører fra et privat AS, eid av Gnists egen interesseorganisasjon. Etter to dagers «tilsyn» konkluderte de med at barnehagen var «Good» og «Exelent» (deres to skrivefeil), noe Gnist-eierne så holdt fram som dokumentasjon på at kvaliteten var i orden.

• I retten presterte Gnist (støttet av eierorganisasjonen PBL) å hevde at ikke bare myndighetene, men også både PP-tjenesten i Trondheim og observatørene i barnehagen fant kritikkverdige forhold hos Gnist Trøa fordi de skal være «farget av et negativt syn på private barnehager». Disse udokumenterte påstandene så dommeren i Tingretten så heldigvis bort fra.

Dette var mitt anliggende. Clemets «usle» stråmann, som skal mene at ansatte i private barnehager er «moralsk underlegne» mennesker, får hun ta fullt ansvar for selv. Det var for øvrig ansatte i denne private barnehagen som varslet om grov svikt.

Innlegget fra PBL-leder Anne Lindboe (17.3.) stadfester det jeg har anført om eiernes organisasjon. Hun har minimal tiltro til det årelange og ressurskrevende tilsynet som den ansvarlige myndigheten gjennomførte, mens hun og PBL er «stolte» over at deres eget AS «Kunnskapssenteret» kvalitetsstemplet som en «good» og «excellent» barnehage som ikke lenge etter ble stengt på grunn av vedvarende systemsvikt.

Lindboe er ikke mer opptatt av realiteten for barna i barnehagen enn at hun fortsatt prioriterer flisespikking mot formaliteter i saksbehandlingen. Selv etter at PBLs spissfindigheter er belyst og avfeid av både Fylkesmannen, Tingretten og Lagmannsretten, før anken nå er avvist også av Høyesterett.

Det burde falle på sin egen urimelighet at de kommersielle eiernes eget «Bukkens kunnskapssenter om havresekken AS», med fire ansatte, er en mer objektiv og kompetent instans enn Norges tredje største kommune. Men det mener PBL. Og dette kaster en mørk skygge over de kommersielle eiernes framtid som seriøse aktører i barnehage-Norge.

Hele Norges coronakart