KOMMENTARER

Bukken som passer havresekken

Rex Tillerson er utenriksministeren som har tunge økonomiske interesser i at sanksjonene mot Russland heves.

FORSTÅR HVERANDRE: USAs nye utenriksminister Rex Tillerson sammen med Russlands president Vladimir Putin fra et bilde tatt i 2011 i Sotsji. Foto: AP / RIA Novosti, Alexei Druzhinin / NTB / Scanpix
FORSTÅR HVERANDRE: USAs nye utenriksminister Rex Tillerson sammen med Russlands president Vladimir Putin fra et bilde tatt i 2011 i Sotsji. Foto: AP / RIA Novosti, Alexei Druzhinin / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Stol-leken om hvem som skal bli Donald Trumps utenriksminister er over. Vinneren er toppsjefen i ExxonMobil, Rex Tillerson (64). Han er en erfaren forretningsmann som har gått gradene i et stort multinasjonalt selskap, verdens femte største oljeselskap, og han er tildelt Ordenen for vennskap av den russiske presidenten Vladimir Putin. De to har gjennom mange møter over flere år trolig utviklet et personlig forhold. Russisk presse var begeistret da ryktene om at Tillerson skulle få jobben begynte å sirkulere i går.

Valget av Tillerson antyder en klar retning i hva som kommer til å bli Donald Trumps utenrikspolitikk på ett viktig politikkområde. Det meste tyder nå på at det er Trumps ambisjon å få et bedre forhold til Russland, og få slutt på sanksjonene mot landet på grunn av annekteringen av Krim-halvøya i mars 2014, og støtten til de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina. En av de viktigste kontroversene i Trumps veldig kontroversielle valgkamp av-mystifiseres. Trump mente alvor da han på ullent vis sa at han ville vurdere å heve sanksjonene mot Russland på grunn av Krim.

Tillerson er rik uten å være styrtrik. De siste fire åra har han hatt en bonus-lønn på i overkant av 30 millioner dollar årlig. Han har en teknisk utdannelse fra University of Texas, og begynte i ExxonMobil i 1975. Han klatret i systemet, og ble toppsjef i 2006. Tillerson likner på resten av «Team-Trump» - slik vi så langt har sett dem - som enten forretningsfolk eller pensjonerte offiserer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer