Bukkene bruser

Jens, Jonas og Trond var på vei over ei bru. Under brua var det et digert, blått troll som truet med å ta dem.

SKOLER FRAMFOR SKATTELETTE: Statsminister Jens Stoltenberg, næringsminister Trond Giske og helseminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SKOLER FRAMFOR SKATTELETTE: Statsminister Jens Stoltenberg, næringsminister Trond Giske og helseminister Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Derfor skyndte de seg voldsomt. Innkalte til pressekonferanse tidlig om morgenen, før bladfykene hadde fått mat i kroppen. Og gjorde seg lekrere enn lekrest. For de hadde ennå håp om at journalistene skulle stange trollet både gul og blå, før de selv ble spist.

Det er sjelden Jens Stoltenberg og hans to kronprinser, Jonas Gahr Støre og Trond Giske holder pressekonferanse sammen. Vi er blitt vant til at et annet trekløver representerer regjeringen. Men i går hadde de åpenbart et behov for oppmerksomhet. Det er kort tid til valget. De fleste tar for gitt at det blir borgerlig seier.

Resignasjonen siger inn over de rødgrønne partiene, selv om de smiler tappert. Det var altså tid for et rykk. Og for å gjøre kontrasten tydeligere: «Arbeiderpartiet vil investere massivt i skoler og sykehus de neste åra. Framfor skattelettelser». Målrettingen er selvsagt gjort med politisk velberådd hu. Det jobber minst en kvart million mennesker i skole- og helsesektoren. Tar vi med alle som er opptatt av skole og helse, snakker vi om millioner. Skole og helse blir ansett som de viktigste politiske områdene. Det er også der det er størst politiske forskjeller. De vil bli vist fram, seint og tidlig, fram til valgdagen 9. september.

Flere journalister spurte om dette var nytt. Det var jo bare fire dager siden Stortinget vedtok regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Noe var nytt, noe var gammelt, noe var signaler om hva som kommer i regjeringens budsjettforslag for 2014. Men det viktigste var å vise at Arbeiderpartiet tar Norge videre, mens de borgerlige truer med å sløse bort pengene på tant og fjas og skattelettelser.

De har jo et poeng. Eller flere. Skoler skal rustes opp. Flere lærere skal få etterutdanning. Kommunene skal få enda bedre låneordninger for å klare sine forpliktelser. I sykehussektoren skal investeringene gires opp. Jonas Gahr Støre sier han har lyttet til legene som har klaget på det meste i fire år. Noen vil si at dette er peanuts i verdens rikeste land. Stoltenberg ser det annerledes:- Norge har handlingsrom og muligheter som knapt noe annet land. Det er langt viktigere for oss å bruke penger på lærere, skolebygg, helse og omsorg enn å bruke milliarder på skattelette til de aller rikeste.

Dette er de tre Ap-bukkene skjønt enige om. Men det virker som om velgerne - det store, mørkeblå trollet - har bestemt seg for å ta alle tre. Men det er ennå en stund til eventyret er ute.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.