Buldrehuldra

Dette kan du bli helt stein av.

HVA: Buldring.

HVOR: Overalt hvor det finnes stein.

PRIS: Klatresko koster fra 700 kroner og kalkpose med innhold koster fra 150.

LES: www.steepstone.com, www.klatring.no og www.melkevoll.no

DET ER SEIN JULIKVELD under Briksdalsbreen. Små flokker av mennesker har samlet seg under noen digre steiner på campingområdet til Melkevoll bretun. Noen prøver å klatre opp på steinene. De andre står klare til å ta imot, i tilfelle det skulle gå skeis.

- Nå i det siste har jeg buldret annenhver dag. Ja, denne uken har det vel faktisk blitt hver kveld, forteller Sara Helene Myklebust.

18-åringen fra Nordfjordeid har sommerjobb i Briksdalen, mest med hesteskyss og litt som brefører. På kveldstid smyger hun seg opp på turistmagnetens sist oppdagede attraksjon, buldresteinene. Hun klyper fast hendene så fingertuppene blir hvite, løfter tåtuppen på plass i et lite hull og smyger etter med resten av kroppen. Så finner hun igjen balansen, og er klar til neste steg.

BULDRING ER EN SLAGS sprintutgave av fjellklatring. Det foregår uten tau og som regel maks tre-fire meter over bakken.

- Det er minst like psykisk krevende som klatring, for du har ikke noe tau å henge i. Du vet at du må opp og over kanten, ellers faller du ned og slår deg, sier Sara.

- Litt farlig, kanskje?

- Neida, det er det ikke. Men det er kanskje ikke så lurt å holde på helt alene. I starten er det best å buldre sammen med noen som kan vise hvor du skal sette beina og ta imot om du faller. Og så er det lurt å begynne med noe enkelt, sånn at du får føle gleden ved å komme opp med en gang, sier hun.

MEN HVORFOR? Selv Sara synes det er litt vanskelig å forklare hvorfor det er så gøy å komme opp på en to meter høy stein.

- Det kan høres rart ut, men jeg synes det er like kjekt å klare et bulder som å komme opp en 25 meter høy klatrerute.

Hun er ikke alene. Norges mest kjente buldrer er antakelig filosof Arne Næss. Navnet buldring kommer av boulder , som betyr «stor stein» på engelsk. Mekka for buldresporten heter Fontainebleau, et skogsområde utenfor Paris med et uendelig antall store sandsteinsblokker og en hundre år lang historie for systematisk småklatring.

- Jeg prøver å få med flere jenter. Når jenter først begynner, blir de ofte veldig hekta. Ofte har de bedre kroppsbeherskelse og balanse enn guttene. Mens gutta tror de skal komme opp med styrke i brystkasse og biceps, skjønner jentene at de må bruke hele kroppen, sier hun.