HELSEMINISTER:  Bent Høie (H).
HELSEMINISTER: Bent Høie (H).Vis mer

Bunad-Høyres opprør

Kampen om sykehusene har så vidt begynt.

Meninger

Høyres landsmøte var først og fremst preget av statsministeren og utenriksministerens nye retorikk og klare advarsler mot Russland. Utover det avfødte ikke Høyres landsmøte store nyheter. Men én sak som vil prege kommunevalgkampen, høynet temperaturen. Regjeringens kommunereform, politireform og sykehusreform er ikke like populært i Distrikts-Høyre, og på landsmøtet kom det til uttrykk. Helseminister Bent Høie fikk en korreks.

Helseministeren har planer om å strippe de små og mellomstore sykehusene for døgnkontinuerlig akuttkirurgi. Med det rammes også fødetilbudet. Dette fikk sju fylkeslag, under ledelse av Nord-Trøndelag, til å samle seg om et endringsforslag som styrker distriktsprofilen noe. Forslaget understreker at tidsfaktoren er viktig når akutt sykdom eller skade inntreffer.

Som for å understreke hvor mye sprengkraft det er i sykehussaken, varslet Høyres ordførerkandidat i Kristiansund, Torbjørn Sagen, at han er så oppgitt at han vil støtte Kristiansund kommunes søksmål mot Høies beslutning om å legge fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal i Molde. Sagen har en tung valgkamp foran seg.

Det er viktig for Distrikts-Høyre, men også for partiet, at grasrota kan påvirke regjeringens reformer. Sykehus er en viktig for lokalpolitikerne i kommunevalgkampen. Det er de som skal møte velgerne som rammes av nedleggelser, ansikt til ansikt.

Kompromisset ble solgt inn som en stor seier. Stortingsrepresentant Elisabeth Røbekk Nørve fra Møre og Romsdal mener at kompromisset vil frede Volda sykehus og andre lokalsykehus. Det gjør det ikke nødvendigvis. Helseministeren har fortsatt et betydelig handlingsrom til å gjøre som han vil. Forslaget fra Nord-Trøndelag Høyre om å beholde akuttkirurgien ved lokalsykehusene, ble ikke engang tatt opp til behandling. Det gjenstår å se hva distriktsopprøret var verdt. Formuleringene i vedtaket er passe ulne.

Partiledelsen skal motvillig ha gått med på kompromissforslaget for å unngå kampvotering, men forslaget ble enstemmig vedtatt. Det tyder på at det er til å leve med for alle parter. På landsmøtet var alle tilsynelatende fornøyd. Men kampen om sykehusene har så vidt begynt - også i Høyre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.