JULEHEFTER: Dagbladets anmelder irriterer seg over et overstadig gjenbruk av fortellinger fra tidligere julehefter.
JULEHEFTER: Dagbladets anmelder irriterer seg over et overstadig gjenbruk av fortellinger fra tidligere julehefter.Vis mer

Julehefter 2018:

- Bunnen blir kanskje nådd med Asterix og Obelix

Gjenbrukets tvilsomme estetikk.

Kommentar
- Bunnen blir kanskje nådd med Asterix og Obelix

Flere av utgivelsene som går under etiketten «julehefte» har egentlig lite å gjøre med både juleheftetradisjoner og jula som sådan. Men dette er trykksaker som selger godt, til dels i vanvittig store opplag. Derfor er det kanskje ikke så rart at forlagene koker sammen allslags resirkulerbart og presenterer det som julehefter. Bladkompaniet og Fonna forlag har noen titler, men det er Egmont som er de største her, med over 30 julehefter i sitt utbud. Hele 6 av disse er Donald-hefter, med gammelt og nytt litt hulter til bulter.

Selv er jeg svak for de klassiske juleheftene i liggende format, men mye av innholdet er rett og slett sjokkerende tamt og utdatert. Det eneste som virkelig holder mål i dag, må være Fiinbeck og Fia. Snøfte Smith og Hårek er da ikke noe å dra fram mer?

- Bunnen blir kanskje nådd med Asterix og Obelix

Noen av utgivelsene virker også i overkant spekulative. Når vi får presentert et Krüger & Krogh-julehefte omtrent samtidig med at bind 2 i serien kommer ut, er det en utvilsom nedtur å oppdage at dette juleheftet for det meste bare er et nyopptrykk av bind 1 i serien. Også det hysterisk muntrasjonsterroristiske og humøroptimistiske Mummitroll-heftet er en nedtur og enda en hån mot den opprinnelige dysterheten i Tove Janssons originaler.

Bunnen blir kanskje nådd med «Det beste av Asterix og Obelix» der utgiveren har klippet og limt sider fra de originale historiene, tilsynelatende uten hensyn til opphavernes intensjon og komposisjon. Snart får vi nok «Kaptein Haddocks hemmelige last» og «Corto Maltese røyker rev» som utklippsantologiske julehefter. God jul!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.