Filmanmeldelse: «Don't worry darling»

Burde ikke denne provosere?

Det blir i overkant mye spenning og mystikk i en film som prøver å provosere, men som ikke helt får det til.

SE TRAILER: Alice og Jack bor i det idylliske samfunnet Victory, en eksperimentell selskapsby for mennene som jobber med det topphemmelige Victory-prosjektet og deres familier. Video: Warner Vis mer
Publisert

FILM: I 2019 brakdebuterte skuespiller Olivia Wilde som regissør med oppvekst-filmen «Booksmart». Siden da har det vært store forventninger til hennes neste film. «Don’t Worry Darling» er mer et slags debattinnlegg i samme farvann som for eksempel regissør Jordan Peeles skrekk-satirer.

Uheldigvis vasser Wilde her bare forsiktig ut i vannet. Faktisk byr filmen på dramaturgiske utfordringer som gjør at de underliggende temaene er tørre igjen allerede før føttene er tilbake i sanda.

«Don't worry darling»

Thriller

Regi: Olivia Wilde
Skuespillere: Harry Styles, Florence Pugh, Chris Pine, Olivia Wilde
Premieredato: 23. september 2022
Aldersgrense: 15 år

Se alle anmeldelser

«Don’t Worry Darling» er en psykologisk thriller lagt til byen Victory, en oase av et samfunn i den amerikanske ørkenen en gang på 1950-tallet. Ekteparet Jack (Harry Styles) og Alice (Florence Pugh) er hodestups forelsket i hverandre, og sammen dyrker de kjønnsrollene som på mange måter er utdaterte i dagens vestlige samfunn. Alice’ eneste jobb er å være hjemmeværende, shoppe med de andre hjemmeværende konene, og å bli forsørget av Jack som jobber i Victory Project. Et firma alle ektemennene i byen jobber for, drevet av den karismatiske Frank (Chris Pine). Det eneste kvinnene vet om sine menns jobb, er at de utvikler en avansert materie de ikke får lov til å diskutere. Det er topphemmelig.

Hvem er Frank?

Den plastiske, plettfrie fasaden i Victory, gjør at det blir overtydelig at noe ikke stemmer. Og uten at det skal spoiles, fører enkelte hendelser til at Alice får sine mistanker til samfunnet hun er blitt en del av. Hva er det Victory Project egentlig utvikler? Hvem er egentlig Frank?

Dette er en historie om moderne kvinner som tar til takke med rollen 1950-tallets samfunn forventet av dem. Det må være selvhjelpsguruen Jordan Peterson store utopia. Menn får være menn. Kvinner, ja, de kan ikke være noe annet enn det menn mener biologien tilsier. I et slik samfunn har alle det perfekt og trygt. Eller?

Filmen sonderer delvis i samme landskap som serien «The Handmaid’s Tale», uten voldtektene, mordene og tyranniet. Men historien burde klart å lodde dypere over lenger tid. Spesielt ettersom det handler om kvinners rådløshet i et samfunn drevet av menn. Den blir heller ikke like original som skrekk-satiren «Get Out», en film som er blitt stående igjen som et kulturelt referansepunkt.

KVINNESAK: Vil du heller gå i tog for kvinners rettigheter enn å se denne filmen, vil det gi mer poeng hos damene. Foto: Warner
KVINNESAK: Vil du heller gå i tog for kvinners rettigheter enn å se denne filmen, vil det gi mer poeng hos damene. Foto: Warner Vis mer

Klaps på kinnet

I «Don’t Worry Darling» er kjønnsroller, feminisme og familiestrukturer de underliggende temaene. Men spenningen og mystikken dekker så til de grader over disse temaene. Det blir ikke rom for refleksjoner før helt på tampen av filmen, når mysteriet får sin forløsning. Det kan delvis skyldes manuset, men Wilde burde ha lagt merke til dette dilemmaet i klipperommet. Filmen har brennstoff nok til å bli skikkelig kontroversiell, men den heseblesende spenningen reduserer den tematiske bomben til et klaps på kinnet.

I flere utenlandske anmeldelser er Harry Styles blitt kritisert for sine manglende skuespillerferdigheter. Styles gjør en helt grei figur, og det er vel mer i samspillet mellom ham og Pugh som gjør at førstnevnte blekner. Pugh klarer å være akkurat passe nok bekymret uten å bli hysterisk, og akkurat passe nok kjærlig uten å framstå klissete.

Til syvende og sist er «Don’t worry darling» en spenningsfilm som ikke loddes dypt nok. Det feministiske perspektivet blir verken behandlet på delikat eller originalt vis, men det er ikke utafor å ta turen inn i kinomørket for å avgjøre det selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer