KRAV: «Jeg har ingen mastergrad å flagge med. Heller ikke fem års relevant arbeidserfaring», skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
KRAV: «Jeg har ingen mastergrad å flagge med. Heller ikke fem års relevant arbeidserfaring», skriver artikkelforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Burde jeg være urolig for framtida?

Jasså, du lurer fortsatt på hvorfor arbeidsledigheten blant unge stiger?

«Konsulent for markedsgigant - jobb med sterke merkevarer og hold eget budsjett. Er du typen som lett kommer i kontakt med folk, er du typen som gjør alt som skal til for å nå dine mål? Hvis svaret er ja på disse to spørsmålene, så er du den vi leter etter!»

Dette høres ut som en stillingsutlysning fra hvilken som helst bedrift som driver med salg og markedsføring nå om dagen. Er du fantastisk utadvendt og intimgrensesprengende, så er det bare å søke. Du blar litt lenger ned på utlysningen. Der finner du «Ønskede kvalifikasjoner». Ikke akkurat som forventet. Og så står det at de ønsker en person som har en bachelor eller mastergrad i økonomi/markedsføring/salg.

Er dette fordi bedriften kvalitetstester sine søkere og siler ut alle løkhodene uten utdannelse, eller er det fordi de ønsker en overkvalifisert person med 454 000 kroner i studiegjeld og en mastergrad fra BI til å stå på Karl Johan for å lange ut flyers med et påsmurt smil?

ARTIKKELFORFATTER:  Martin Kværner Westbye, student
ARTIKKELFORFATTER: Martin Kværner Westbye, student Vis mer

Bachelorgraden holdt akkurat til å få en t-skjorte med bedriftens navn på. Mastergraden gjør deg kompetent nok til å dele ut flyers. Du saumfarer Finn.no på leting etter en jobb du kan få brukt kompetansen og kunnskapen din i. Så får du den flotte «Minimum fem års relevant erfaring fra området».

Ja vel, tenker du. Da kommer ikke mastergraden din særlig til nytte, for du har sittet i kassa på Rimi for å finansiere maten du spiser etter å ha brukt studielånet på husleie og månedskort. Du har studert fulltid og jobbet deltid. Nå kunne du tenke deg å jobbe med det du har studert de siste fem åra.

Du har sagt opp jobben på Rimi, for du føler mastergraden din fortjener bedre. Du får bare ikke relevant jobb på grunn av manglende arbeidserfaring. Du er drittlei av ikke å få tilbakemelding på jobbsøknadene, du er drittlei av å lese artikler som «Slik kaprer du drømmejobben» og «Lag den perfekte CV».

Du kjenner motet forsvinne sammen med gårsdagens taco, og bestemmer deg bare for å søke på en stilling som bartender på en pub i nærheten, for penger må du jo tjene. Jobben som bartender får du aldeles ikke, for der ble du danket ut av en svenske uten utdanning som har fem års erfaring med blanding av GT-er og ølskjenking.

Men hva vet jeg - jeg har ingen mastergrad å flagge med. Heller ikke fem års relevant arbeidserfaring fra området. Jeg studerer bare historie på universitetet. Burde jeg være urolig for framtida?

Er uttrykket «klipp håret og kom deg i arbeid» utdatert?

Følg oss på Twitter