DEBATT

Kina og menneskerettigheter

Burde Kina få litt mer skryt?

Ikke alt er galt i Kina, men samfunnsmodellen deres bryter med helt fundamentale menneskerettigheter. Amnesty er ikke villig til å fire på disse, selv om landet har positive tall for sin fattigdomsbekjempelse.

PROBLEMET MED ROS: Problemet med å gi komplimenter til Kina, er at problemene dukker opp rundt neste sving, skriver innsenderen. Bilde av president Xi Jinping som kontrolleres for virussmitte. Foto: Pang Xinglei / AP / NTB Scanpix
PROBLEMET MED ROS: Problemet med å gi komplimenter til Kina, er at problemene dukker opp rundt neste sving, skriver innsenderen. Bilde av president Xi Jinping som kontrolleres for virussmitte. Foto: Pang Xinglei / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
LES ALT OM CORONA

Kina står midt i verdens søkelys om dagen, mye på grunn av koronaviruset. Samtidig finner vi situasjonen med en million internerte uigurer, masseovervåking og en stadig økende klappjakt på folk som bruker sin ytringsfrihet. I alle disse fire sakene har landet mottatt vesentlig kritikk, blant annet fra Amnesty.

Vi ser tydelig at kinesiske myndigheter føler et økt behov for å forsvare seg. Et eksempel er Kinas ambassadør til Norge, Yi Xianliang, som mente at kritikken mot håndteringen av demonstrantene i Hongkong var urettferdig. Et annet eksempel var da kinesiske myndigheter rykket ut mot Arsenals tyske midtbanestjerne, Mesut Øzil da han kritiserte deres håndtering av uigurene. Øzil, som er en populær skikkelse i landet, ble til og med fjernet fra flere dataspill.

Er det urettferdig at Kina får så mye kritikk? Burde de ikke få mer skryt for det de gjør bra?

La oss slå fast det åpenbare: Det er bra at kinesiske myndigheter har et sterkt fokus på fattigdom. Det er ingen grunn til å betvile at mange i Kina har kommet seg ut av den dypeste nøden i løpet av de siste tiåra, selv om det ikke finnes gode uavhengige tall på dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer