Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Burde pressen konfrontere Woody Allen mer med voldtektsanklagene?

Anklager og applaus.

WOODY OG DAMENE:  Stjerneregissør Woody Allen sammen med Blake Lively (t.v.) og Kirsten Stewart i Cannes i går. Foto: Scanpix
WOODY OG DAMENE: Stjerneregissør Woody Allen sammen med Blake Lively (t.v.) og Kirsten Stewart i Cannes i går. Foto: Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANNES (Dagbladet): Samme dag som Woody Allen møtte en applauderende tilhørerskare her på Filmfestivalen i Cannes, fikk han en polemisk pistol rettet mot seg fra sin egen sønn, fra den andre siden av Atlanteren. Ronan Farrow, Allens sønn med Mia Farrow, som ikke lenger vil ha noe med faren å gjøre, har gått hardt ut i en kronikk og anklaget pressen for ikke å gjøre jobben sin når de ikke konfronterer Allen med voldtektsanklagene rettet mot ham fra adoptivdatteren Dylan.

Dylan Farrow og moren Mia har sagt at Allen forgrep seg seksuelt på henne da hun bare var syv år gammel. For to år siden gjentok Dylan anklagene i et brev i New York Times. Allen svarte med et innlegg der han sa at alle anklagene var falske og at dette ville være hans siste ord. Dette avfødte igjen en rekke artikler om hvordan mektige menn står fritt til å ta for seg seksuelt, fordi de har så høy stjerne at ingen vil stille dem til ansvar for det de gjør.

Woody Allens verk vekker blandede reaksjoner. På den ene siden er verbalt pigge, filosofisk melankolske komedier fulle av trist sjarme, som det er lett å falle for. På den andre siden er det ikke vanskelig å få øye på de samme trekkene der som får mange til å heve øyenbrynene over Allens privatliv. De er fulle av svært unge, vakre kvinnelige skuespillere som avløser hverandre ettersom de blir eldre - og som påfallende ofte blir hodestups forelsket i menn som er 25-30 år eldre enn dem. Alt dette strømmer fra fantasien til auteuren som ville at Mariel Hemingway, som spilte den romantiske hovedrollen mot ham i klassikeren «Manhattan» da hun var seksten, skulle rømme til Paris med ham - og som er gift med sin 35 år yngre, tidligere stedatter Soon-Yi Previn. Under møtet med pressen i Cannes ble da også Allen spurt om sin forkjærlighet for mai-desember-romanser med blussende unge kvinner i hovedrollen, blant annet av Dagbladet. Men ingenting av dette er forbrytelser.

Les også: Var forelsket i tjue år eldre kvinne - men det vil ikke Woody Allen lage film om.

Men når Ronan Farrow og andre kommentatorer mener Allen nærmest må omtales som om han er en pedofil overgrepsmann, er det et ønske som ikke kan etterkommes. Overgrepssaken ble henlagt den gangen den var oppe. Mange år senere er den blitt et fastlåst tilfelle, en kollisjon mellom påstander. Det betyr ikke at Allen ikke er skyldig i det han blir anklaget for, men det betyr at det på ingen måte er bevist at han er det - og i en så alvorlig sak er det umulig og uetisk å behandle en påstand som et faktum.

Woody Allen må kunne fortsette å jobbe, og snakke ut om arbeidet sitt, selv om han har en henlagt voldtektssak i fortiden - slik andre som har henlagte kriminalsaker bak seg, ikke skal defineres av dem.

Les også: Det er meningsløst å la overgrepsanklagene mot Woody Allen farge oppfatningen av filmene hans 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!