Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Scarlett Johansson:

- Burde spille et tre

Skuespiller Scarlett Johansson mener kontroversielt utspill er tatt ut av sammenheng, men blir likevel gjenstand for vitsekampanje i sosiale medier.

TAR AV PÅ NETTET: Scarlett Johansson, blant annet kjent fra «Avengers»-filmene, er gjenstand for en viral humorkampanje etter et kontroversielt utspill hun selv mener er tatt ut av sammenheng. Foto: NTB Scanpix
TAR AV PÅ NETTET: Scarlett Johansson, blant annet kjent fra «Avengers»-filmene, er gjenstand for en viral humorkampanje etter et kontroversielt utspill hun selv mener er tatt ut av sammenheng. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skuespiller Scarlett Johansson havnet mellom barken og veden i 2017, da flere kritiserte avgjørelsen om å gi henne rollen som asiatiske Motoko Kusanagi i filmen «Ghost In The Shell». Kritikken sparket i gang en debatt om «hvitvasking» i Hollywood - valget av hvite skuespillere til asiatiske roller.

Året etter måtte Johansson trekke seg fra en planlagt rolle som den transkjønnede gangsteren Dante «Tex» Gill i filmen «Rub and Tug». Bakgrunnen var sterke reaksjoner fra trans-miljøet på valget av en cis-person (en person som ikke er transkjønnet, red.anm.) i rollen.

- Tatt ut av sammenheng

Ifølge The Guardian hadde begge kontroversene mer eller mindre gått i glemmeboka, før Johansson ble sitert på følgende i bladet As If Magazine:

- Du vet, som skuespiller burde jeg få spille en hvilken som helst person, hvilket som helst tre eller hvilket som helst dyr. Det er jobben min, og det er det jobben min krever av meg.

I en uttalelse gitt til blant annet Vulture har Johansson seinere sagt at sitatet er tatt ut av sammenheng:

- Spørsmålet jeg besvarte var om kampen mellom politisk korrekthet og kunst. Jeg føler at i en ideell verden burde alle skuespillere kunne spille hvem de vil. Kunst, i alle former, burde være immun mot politisk korrekthet, sier hun.

- Burde spille Prylepilen

Presiseringen har imidlertid ikke hindret Johansson fra å bli latterliggjort i en rekke humoristiske «memes» på Internett. Nettstedet Mashable er blant dem som omtaler det virale fenomenet.

- Johansson burde få lov til å spille trær. Trær er, for det meste, ikke en undertrykket minoritet. De mangler også stort sett ønske om å bryte inn i skuespillerindustrien, skriver forfatter Juno Dawsen i en humoristisk kommentar i The Guardian.

Videre foreslår hun Prylepilen fra «Harry Potter»-universet, trevesenet Groot fra filmen «The Guardians of The Galaxy», Treskjegg fra «Ringenes herre» og Bestemor Piletre fra Pocahontas som aktuelle roller for stjerna.

Vil fremme inkludering

Også på mikrobloggtjenesten Twitter løper moroa løpsk. En bruker foreslår for eksempel en nyinnspilling av actionfilmen «Speed» fra 1994, med Johansson i rollen som buss. En annen melding, som spøkefullt henspiller på at skuespilleren spilte et tre i en av Harry Potter-filmene, er likt over 125 000 ganger.

Ytterligere en moroklump antyder at Johansson spilte et «Weirwood-tre» i Game of Thrones.

Noen sammenlikner diskusjonen med reaksjonene på Halle Baileys (19) rolle som havfruen Ariel i Disneys kommende «Den lille havfruen»-film, og hevder det ville vært større takhøyde for å la Johansson spille et tre enn det er for en svart skuespiller i rollen som Disney-havfrue.

Andre er enda mindre forsonende.

- Jeg er enig i at Johansson burde spille et tre, i og med at hun har den kunstneriske rekkevidden til en trestubbe, skriver en Twitter-bruker.

I uttalelsen utdyper Johansson:

- Jeg anerkjenner at det i virkeligheten er slik at filmindustrien gir fordeler til hvite, cis-kjønnede skuespillere, og at ikke alle har fått de samme mulighetene som meg. Jeg fortsetter som alltid å støtte mangfold i alle yrker, og til fortsette å kjempe for prosjekter der alle blir inkludert.

Johansson har ikke kommentert vitsene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media