DEBATT

Burkinikamp mellom åpen og strikt sekularisme

En prinsipiell privatisering av religion er i strid med menneskerettighetene.

BURKINI: Tre venninner, en i burkini.  Foto: AP / NTB Scanpix
BURKINI: Tre venninner, en i burkini.  Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Sommerens maktkamp om burkiniforbud på franske strender handler om mer enn hvor mye hår og naken hud kvinner bør vise når de skal bade og om hvem som skal kle av dem om de ikke følger reglene. Den er en del av kampen mellom det vi kan kalle «åpen» og «strikt» sekularisme.

Burkiniforbudet innført i en rekke franske byer i sommer, ble sist uke satt til side av det franske grunnlovsrådet: Forbudet var i strid med den franske grunnlovens vern om grunnleggende rettigheter. Dermed var det heller ikke i samsvar med en rett forståelse av hva det nærmest hellige, grunnlovfestede prinsippet om laïcité (sekularisme) i praksis innebærer.

Grunnlovsrådets konklusjon er basert på det jeg vil kalle en åpen sekularisme. Denne legger til grunn at religion er en privatsak i den forstand at staten ikke skal overstyre den enkeltes trosoverbevisning og at det gjøres et skille mellom religiøs og statlig makt. Men den legger minst mulig begrensninger på innbyggernes uttrykk for egen religions- og livssynsidentitet i det offentlige rom.

Dette ivaretar de grunnleggende hensynene som prinsippet om laïcité/sekularisme opprinnelig er utformet for å sikre: Beskyttelse mot statlig religionstvang, respekt for den enkeltes samvittighets- og religionsfrihet og vern mot diskriminering på grunnlag av religiøs tilhørighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer