Anmeldelse: Witold Gombrowicz - «Kosmos»

Burlesk og skrudd kultroman

Den norske Gombrowicz-renessansen fortsetter.

KULTFORFATTER: I 2013 ble Witold Gombrowicz dagbøker omsider utgitt på norsk. To år seinere kom romanen «Trans-Atlantyk». Nå er turen kommet til «Kosmos». Alt er strålende oversatt av Agnes Banach. Foto: Flamme Forlag
KULTFORFATTER: I 2013 ble Witold Gombrowicz dagbøker omsider utgitt på norsk. To år seinere kom romanen «Trans-Atlantyk». Nå er turen kommet til «Kosmos». Alt er strålende oversatt av Agnes Banach. Foto: Flamme Forlag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den polske dikteren Witold Gombrowicz (1904-1969) ble tidlig utgitt på norsk. Fra 1966 til 1969 kom i tur og orden «Kosmos», «Forførelsen» og «Ferdydurke» ut på Gyldendal.

De ble ikke akkurat bestselgere. Gombrovicz ble likevel kjent i litterære kretser. En av hans store beundrere var den fremadstormende Dag Solstad. I 1968 skrev han en introduksjon til Gombrovicz i Vinduet som fikk tittelen «Nødvendigheten av å leve inautentisk».

Preget av avstand

Denne artikkelen rommet på mange måter Solstads poetikk og ble ivrig lest og trykt opp i diverse sammenhenger. Det handlet om menneskets forhold til sin «måte å være på», som i Gombrovicz’ univers er preget av avstand. «Vår eneste mulighet til å leve et etter omstendighetene menneskeverdig liv ligger i å opprettholde en distanse til måten vi opptrer på,» skrev Solstad.

Dette er utvilsomt en konklusjon som kaster et lys framover i Solstads forfatterskap. Hvem var så denne Gombrowicz? Han vokste opp i et overklassehjem i Warzawa, der han studerte og ble en del av byens kulturmiljø. Rett før Polen ble invadert av Hitler i 1939 reiste han med et passasjerskip til Argentina, de han ble i 25 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer