Burleske brødre

Fanger på rømmen og bowlende hasjrøykere! I dag starter Cinemateket i Oslo sin serie med filmer av brødrene Coen.

Brødrene Joel og Ethan Coen lager underlige og morsomme filmer som hver for seg har blitt klassikere. Samlet er det derfor en unik filmpakke Cinemateket presenterer i tiden fremover.

Filmene deres har mer til felles med 30- og 40-tallets screwball-komedier og film noir enn med det Hollywood lager idag. Likevel når de dagens publikum med sine tettpakkede og til tider surrealistiske filmer. Rett og slett fordi de er facinerende morsomme.

Karakterene i filmene er alltid mer interressante enn persongalleriet i gjengse Hollywoodproduksjoner. Vi kan ramse opp de tre fangene på rømmen i odysséen «O Brother Where Art Thou?», bowling-dudene i «The Big Lebowski» og manusforfatteren i «Barton Fink».

Det hele starter med visningen av «Blood Simple» i dag, som bl.a. havnet på USA Today, TimeOut og Washington Posts lister over 1985s beste filmer.

Og her har du hele programmet:

Blood Simple

Arizona Jr.

Miller\'s Crossing

Barton Fink

Fargo

The Big Lebowski

O Brother Where Art Thou

Filmene vises fra 18. juli til 8. august på cinemateket i Oslo. Du kan lese mer om brødrene på sidene til Cinemateket

.

BOWLING BUDDIES:</B> John Goodman og Jeff Bridges (The Dude) spiller hovedrollene i Coen-brødrenes film «The Big Lebowski».
GUTTA PÅ TUR:</B> John Turturro, Tim Blake Nelson og George Clooney legger ut på en odyssé og jakten på lykken i «O Brother Where Art Thou».