Burma-kanal hedres med Ossietzkyprisen

Norsk PEN har vedtatt å tildelte Ossietzkyprisen 2007 til radiostasjonen The Democratic Voice of Burma (DVB), en ikkekommersiell stasjon som sender fra Oslo.

Siden starten i 1992 har The Democratic Voice of Burma (DVB) «talt generalene midt imot. Slik nordmennene satt spent rundt radioapparatene og lyttet til ’Stemmen fra London’ under andre verdenskrig, har burmeserne også sin stemme i motstandskampen», som det heter i boka «Fanger i Eget Land», utgitt av Pax 2006.

The Democratic Voice of Burma har forpliktet seg til å formidle etterrettelig og nøytral informasjon til det burmesiske folk, og bidra til opprettholdelsen av en sosial og politisk debatt som kan fremme demokrati og menneskerettigheter i landet.

Styreleder i Norsk PEN, Anders Heger, gir denne begrunnelsen for tildelingen:

«The Democratic Voice of Burma viser hvilken enorm betydning det frie ord og dets utøvere kan ha i et lands skjebnetimer. Norge har all mulig grunn til å føle seg beæret over å huse en så viktig og uredd institusjon.»

Carl von Ossietzky (1889-1938) var tysk pasifist, journalist og forfatter. Han ble tiltalt for landssvik og spionasje i 1931 etter å ha offentliggjort hvordan Tyskland brøt Versailles-traktaten ved å bygge opp sitt luftvåpen.

Da nazistene tok makten i 1933, ble han sperret inne i konsentrasjonsleir der han døde.

Ossietzky ble tildelt Nobels fredspris for 1935, noe som vakte serk debatt i Norge. Utdelingen av Ossietzkyprisen 2007 skjer på Nobels Fredssenter i dag, en dag som ellers over hele verden markeres som «Fengslede Forfatteres Dag».

Prisen består av en litografi av Nico Widerberg og 10 000 kroner.

: Buddhistmunker kledt i rødt protesterer i Yangons gater i Burma 26. september i år. Regjeringens sikkerhetsstyrker avfyrte varselsskudd og tåregass for å stoppe munkene fra å demonstrere. Foto: AFP PHOTO/DEMOCRATIC VOICE OF BURMA/SCANPIX
: Buddhistmunker kledt i rødt protesterer i Yangons gater i Burma 26. september i år. Regjeringens sikkerhetsstyrker avfyrte varselsskudd og tåregass for å stoppe munkene fra å demonstrere. Foto: AFP PHOTO/DEMOCRATIC VOICE OF BURMA/SCANPIX Vis mer

LES OGSÅ: Kjære generaler, dette klarer dere ikke å sensurere

SJOKKBILDER: Dette bildet fra 1. oktober viser liket til en buddhistmunk som flyter i en elv i Yangon. Bildet er ifølge DVB tatt 30. september, og <a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/10/01/513708.html">ble smuglet ut til tross for juntaens forsøk på å hindre journalister og frivillige.</A>