Bursdag- frokost i Norge

Janet Jackson ankom Oslo og Fornebu med vanlig rutefly - men VIP-utgang fikk hun. Ut av SAS-maskinen SK497 fra Stockholm kom en sky popdronning bak svarte solbriller.

- Thank you! svarer Janet høflig - men kort - når Dagbladet ønsker velkommen til Norge og gratulerer med 32-årsdagen i morgen.

I kveld eksploderer Janets kritikerroste og sexy sceneshow «The Velvet Rope» i Oslo Spektrum. Forrige gang hun besøkte Norge var i 1995, da hun spilte for 7000 ekstatiske publikummere i Oslo Spektrum. Janet startet karrieren som «lillesøstera til Michael» - men truer nå for alvor med å velte storebror ned fra poptronen.

Ordknapp og sky

Den verdensberømte artisten kom til Norge fra Finland via Stockholm klokka 17.10 i går ettermiddag. Janet Jackson var første kvinne ut av flyet, og «offstage» ser hun langt mer anonym ut enn den spektakulære og sexy entertaineren vi kjenner fra konserter og video. Janet hadde en enkel, oppsatt frisyre - ingen struttende rastafletter eller klassiske, svarte klær.

Vel nede av den uglamorøse flytrappa stiger Janet rett inn i den ventende vanen med sotede ruter. Livvaktene skjermer henne for spørsmål fra pressen, og Janet stopper ikke for å ta imot blomsterbuketten Dagbladet rekker henne. Trygt inne i bilen titter hun likevel ut igjen gjennom bakluka og gjentar «thank you» nok en gang med et forsiktig smil og nikk.

Janet gir ikke intervjuer mens hun er på verdensturné, og etter landingen på Fornebu i går forsvant den svarte vanen direkte til Oslo sentrum og Grand Hotel, der Janet og turnéteamet bor mens de er i Norge.

Etter en måned på veien er Janet Jackson fortsatt i storform. I USA har hun passert sin berømte bror både i popularitet og platesalg. Sjarmerer hun resten av Europa som hun har gjort hittil, er det bare et spørsmål om tid før Jacko må se seg forbigått av lillesøsteren også her.

Med «The Velvet Rope» har Janet Jackson for alvor seilt opp som en av verdens fremste popartister. Det kritikerroste albumet har nå solgt 55 000 eksemplarer i Norge, og hele fem millioner på verdensbasis.

Det er ikke ofte en artist oppnår terningkast seks både på album og konsert av Dagbladets anmeldere. Men så er heller ikke Janet Jackson noen vanlig artist. I USA har den yngste Jackson-jenta overgått alle sine brødre, og Europa-turneen har fortont seg som rene signingsferden etter åpningen i Rotterdam for en måned siden.

Fyller 32

Kveldens konsert i Oslo Spektrum ble utsolgt like etter at avisene hadde anmeldt Janets utrolige verdenspremiere, og for én gangs skyld var alle anmelderne enige: Janet fikk stående ovasjoner og toppkarakterer av alle som overvar showet.

I morgen fyller Janet Jackson 32 år, og begivenheten skal feires i Stockholm. Men bursdagsfrokosten inntar hun på Grand Hotel i Oslo, før turen går til den svenske hovedstaden - hvor en fullsatt Globen ventes å hedre den populære artisten.

Deretter skal Jackson & co feste. Og Janet har i sannhet mye å feire. Hennes 32. år har vært en opptur fra ende til annen. Den en gang så ulykkelige barnestjernen har gått fra triumf til triumf.

SKY: Janet Jackson var sky og ordknapp da hun landet på Fornebu i går ettermiddag - godt skjermet av stor vokste livvakter.