- Bush er en spam-president

Det glimter av faenskap i hans venstre øyekrok fortsatt. Norman Mailer (81) har svaret på rede hånd når jeg spør hva han mener om president Bush.

NEW YORK (Dagbladet):

Om Bush sier han: - Jeg kaller ham bare spam-presidenten, sier New Yorks litterære løve til Dagbladet. Norman Mailer er blitt 81 år, men er lysende klar i sin kritikk av den rådende administrasjonen i Washington.

- Du vet spam inneholder ingenting, det er i veien og kan ødelegge hele datamaskinen, sier han for utdype Bush-karakteristikken.

Jeg får noen ord med den litterære legenden etter en opplesning på bokhandelen Barnes & Noble.

Han har samlet smekkfullt hus denne høstkvelden. Anledningen er hans nye bok, den 32. i rekka og hans første illustrerte diktbok. Den heter «Modest Gifts», og er basert på hans observasjoner og tanker rundt byen, parforhold, selskapelighet, konvensjoner og alkohol.

- Jeg skrev disse diktene for 40 år siden, mellom 1962 og 1965. Dette var en fase hvor jeg var ute å kjøre. Mellom to ekteskap og i en periode med mye alkohol. Jeg fikk skrevet lite annet, og var deprimert over det. Diktene var det jeg fikk til. Jeg tror de reddet livet mitt, sier Mailer.

Et råskinn

Men «Modest Gifts» er ingen deppa bok. Tvert imot, diktene er vittige og kvikke, med en syrlig og litt burlesk undertone.

- Alle gode historier og vitser jeg har hørt, er blitt sugd inn i et dikt, sier han.

Det kan ikke være få historier Mailer har hørt. Han har bak seg et utrolig liv, og er en av USAs mest omtalte og beryktede forfattere i forrige århundre. Han er en ekte newyorker, med byens energi og frekkhet.

Slåsskjempe

I yngre år var han en slåsskjempe, en festløve og et råskinn. En av sine seks koner stakk han med kniv - før skilsmissen. Da forfatteren i 1969 bestemte seg for å stille som ordførerkandidat i New York, var det med slagordet «vote the rascal in», stem inn kjøteren. I valgkampen ble han spurt om hva han ville gjøre med de store snømengdene i New York, da svarte han: - Piss on it.

Midt i opplesningen av et dikt om chablisen som flyter i cocktailselskaper i New York, avbryter han seg selv og begynner å snakke om linjer i livet:

- Det er selvfølgelig fordi jeg begynner å bli gammel, man blir opptatt av gjennomgripende temaer i sitt liv. Det å få utgitt diktene fra denne slitsomme perioden ga meg en følelse av å få fullført linjen av menneskelige observasjoner.

Sex og dødsdømte

Norman Mailer har nok observert dette og hint. Hans litterære karriere spenner over et bredt felt, hvor nesten alt har vært kontroversielt og har skapt storm. Boka «Deer Park» fra 1955 var seksuelt utagerende så det holdt - for sin tid. Seinere beskrev han Stillehavskrigen, og ertet på seg hele kvinnebevegelsen med boka «The prisoner of sex». Boka om den dødsdømte Gary Gilmore gikk inn i hans engasjement mot dødsstraff.

Det er rart å tenke på dette kampvillige livet til mannen som leser dikt. Men han har ikke gitt seg. Norman Mailer avslutter kveldens seanse med å oppfordre publikum til å lese hans forrige bok. Den heter «Why we are at war», og er en solid polemikk mot krigen i Irak.

GIR SEG IKKE: - Alle gode historier og vitser jeg har hørt, er blitt sugd inn i et dikt, sier Norman Mailer, som er ute med ei ny bok med både humor og snert.