Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Bush er full av løgner!

Filmskaper Spike Lee fornøyd med å ha ydmyket Bush med dokumentar om orkanen «Katarina».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venezia:(Dagbladet.no): Spike Lee har gjort seg bemerket som en samfunnsengasjert filmskaper.

I sin siste film tar han den helt ut.

- Måten Bush-administrasjonen behandlet katastrofen i New Orleans på er en skam, sier filmskaperen som er sint som aldri før.

Condoleezza shopper sko

Hans siste film heter When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts og er en fire timers lang dokumentar om orkanen Katarina som ødela store deler av New Orleans i august i fjor. Det kritiske søkelyset rettes mot myndighetenes elendige behandling av naturkatastrofen.

Dokumentaren har allerede vært vist på tv-kanalen HBO.

Se klipp her.

Den har ifølge Lee hatt en sterk effekt på publikum. Nå håper han på distribusjon av filmen i Europa.

- IKKE TRO PÅ HAM!: Dagbladet.no har møtt filmskaperen Spike Lee som nylig har laget dokumentar om Bush-administrasjonens håndtering av «Katarina»-katastrofen. Foto: SCANPIX
- IKKE TRO PÅ HAM!: Dagbladet.no har møtt filmskaperen Spike Lee som nylig har laget dokumentar om Bush-administrasjonens håndtering av «Katarina»-katastrofen. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi følte at vi fikk ydmyket Bush og administrasjonen i Washington, og det er jeg godt fornøyd med, klukker den afro-amerikanske filmskaperen.
 

I filmen vises blant annet klipp av Condoleezza Rice som shopper luksus-sko i Fifth Avenue et par dager etter Katarinas herjinger, og behov for politikernes hjelp var stor.

- Ikke tro på Bush!

Tidligere er Lee kjent for spillefilmer som Do the right thing (1989), Malcolm X (1992) og 25th hour (2002) og sist Inside Man (2005), som gikk på norske kinoer i vår. Denne gangen mente han at dokumentar-sjangeren var helt nødvendig å ty til.

- Jeg kunne nok laget en narrativ film ut av hendelsene, slik som Oliver Stone har gjort med sin 11.september-film, World Trade Center, medgir Lee.

- Men jeg ville ikke at skuespillere skulle fortelle denne historien. Jeg ville ha de ekte øyenvitneskildringene og la dem selv berette hva de så og opplevde.

Han håper også å få filmen snart ut på DVD. Planen er også gi den bort tusenvis av gratis eksemplar til skoler og universiteter, for at de unge skal bevisstgjøres om Bush-administrasjonens manipulering av sannheten.

- President Bush og hans folk er full av løgner! freser Lee og utdyper:

- Like etter orkanens herjinger var Bush i New Orleans og fikk tatt noen arrangerte foto av seg selv, mens han forsikret folk om at situasjonen skulle bedres. Ikke tro på det! Flere steder i New Orleans ser det fremdeles ut som om katastrofen skjedde i går. Det er knapt satt i gang ett eneste tiltak for å fa folk tilbake til sine opprinnelige hjemsteder der. Mangel på vanntilførsel og elektrisitet gjør det ikke lettere. Dette er også grunnen til at jeg har laget filmen. Den er ikke ment som noe historisk dokument, bedyrer filmskaperen.

- Det er en stor selvmotsigelse med hele landet. USA er et enormt rikt land, men samtidig er fattigdommen overveldende. Et land for de rike. Bush gir blaffen i svart eller fattige hvite folk. Du trenger en viss sum på kontoen din for at du betyr noe i Bushs øyne. Myndighetene i USA har alltid vært flinke med triks. Du trenger ikke å grave dypt for å finne det ut.

Kommer George W. Bush, Condoleezza Rice eller Dick Cheney noen gang til å se filmen?

- Det er klart jeg vil det, men det blir nok bare ønsketenking. I så fall måtte man tvinge dem til det.

Og hva ville du selv gjort om du var president i USA?

- Jeg ville nok drept meg selv før jeg i det hele tatt hadde avlagt noen president-ed, humrer Spike Lee, halvveis på spøk, for å vise sin avsky mot Washingtons maktmisbruk de siste årene.

TILBAKE</B>: Her er den afroamerikanske filmskaperen Spike Lee tilbake i New Orleans i sommer like før tv-kanalen HBO viste hans dokumentar om ettervirkningene av orkanen «Katarina».