Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bush fester- folket gjesper

29 millioner amerikanere så siste episode av USAs variant av tv-serien «Robinsonekspedisjonen». Bare én million fulgte dekningen av republikanernes landsmøte.

PHILADELPHIA (Dagbladet): Vanlige folks interesse for USA-valgkampen er minimal. Få dager før 40000 delegater, politikere, gjester, kjendiser og pressefolk inntok forbrødringens by i Pennsylvania, viste en undersøkelse at 74 prosent av amerikanere ikke ante at republikanerne skulle møtes for å hylle presidentkandidaten George W. Bush. Velgernes likegyldighet er så stor at tv-selskapene har kuttet kraftig ned på sendetida. Ironisk nok er det likevel 15000 pressefolk som myldrer rundt og jakter på den gode historien.

EN HALV TIMES busstur utenfor Philadelphia ligger Bush-land. Eller «Bøddelens ball», som demonstranter og Bush-hatere har kalt idrettsarenaen First Union Center, hvor republikanernes landsmøte holdes. Politiet har dannet en jernring rundt området, og hver eneste busslast undersøkes av bombesøkere før den slippes inn i lykkelandet uten brysomme demonstranter.

Demonstrantene må holde seg i Philadelphias sentrum, og i motsetning til en og annen artig utkledd delegat fra Texas eller Wyoming, Idaho eller Florida, har demonstrantene klart å skaffe vel så mye oppmerksomhet rundt avskyen de føler for George W. Bush og republikanerne.

«Republicans go home» er en av de milde parolene for gateteatret som tirsdag førte til at nesten 300 demonstranter ble buret inn i fengslet Homesburg hvor de blir holdt i forvaring. Homesburg ble stengt for noen år siden fordi det var uegnet som fengsel, men ble gjenåpnet til bruk under republikanernes landsmøte.

SÅ LANGT HAR få mennesker kommet til skade under demonstrasjonene, hvor en fargerik skare protesterer mot alt fra dødsstraff og global handel til seinabort og statlig forbud mot bibellesing i offentlige skoler.

Det er tre verdener som lever side om side i Philadelphia: Den første er Bush-land i First Union Center hvor kardemommeloven håndheves av medarbeiderne til George W. Bush. I dag holder Bush sin avgjørende tale som presidentkandidat før lykkelandet utenfor Philadelphia igjen overlates til idretten. For i Bush-land er alle snille og greie og får gjøre som de vil bare de ikke snakker stygt om hverandre. Det gjør verken den tidligere bitre rivalen John McCain, aborttilhenger og tidligere general Colin Powell, eller svarte og spanskspråklige som så langt har hatt mesteparten av tida på scenegulvet. Mens fire prosent av delegatene er fra såkalte minoritetsgrupper, er talelista i stor grad preget av de samme minoritetsgruppene.

REGIEN ER LETT å se. Bush har som motto at republikanerne har medfølelse og plass til alle under teltduken sin. Og uansett om man tror ham eller ikke, har Bush endret republikanernes moralistiske og dømmende ansikt utad radikalt. Spørsmålet er hvor mange velgere som har fått det med seg mens de ser på tv-serier hvor kameraene overvåker folk som er strandet på en øde øy, er tvunget til å isoleres i et hus eller forsøker å bli millionær via enkle spørsmål.

For den andre verdenen tilhører nettopp disse tv-seerne og deres likesinnede. Da landsmøtene gikk av stabelen i 1976, var det 28 prosent som fulgte med. For fire år siden var prosenten nede i 17. Optimister mener at rundt 25 prosent klikker seg innom landsmøtedekningen i år. Tabben er at man ikke bruker skjult kamera på hotellrommet til Bush, sier spøkefugler.

DEN TREDJE VERDEN er motkulturens. Den består av alternative politiske talerstoler tilgjengelige for flere enn alle oss som har tyngende halskjeder med bevis på at vi kan slippe inn i Bush-land. Den såkalte Shadow Convention ledes av kommentatoren Arianna Huffington som for ett år siden var høyrevridd og Clinton-hater. Nå er hun hoppet over på venstresiden og blitt en kritiker av det etablerte politiske liv.

Motkulturens mest synlige representanter er aktivistene ute i gatene som er forfriskende fordi de bringer den uønskede debatten om dødsstraff, rikfolks kontroll av politikk og liknende ubehageligheter ut til alle. Samtidig er demonstrantene så udefinerbare og kaotiske at budskapet blir temmelig uklart. Og ennå har det ikke vært demonstrasjoner som likner opptøyene i Seattle da WTO hadde sitt store møte i fjor høst.

DET STORE GJESPET i Bush-land, som mange tror vil gjenta seg i Los Angeles når demokratene samles rundt Al Gore, er et nifst signal om at folk flest legger sin skjebne i de samme politikernes hender som de så tydelig forakter.

Høstens presidentvalg handler om viktige saker. Velgerne bestemmer hvilket parti som skal styre på Capitol Hill. Både i Representantenes hus og i Senatet. Presidenten som velges, vil høyst sannsynlig plukke ut tre høyesterettsdommere som staker ut den juridiske framtida for det amerikanske folket når det handler om saker som blant annet retten til abort.

Det handler også om hvor mye penger som skal styre det amerikanske demokratiet. I Philadelphia er det 472 lunsjer, middager, cocktailselskaper og møter med høy sigarføring for folk som gir penger til Det republikanske partiet. De som gir over 900000 kroner, får spesialbehandling og reiser hjem med en krystallbolle fra Tiffany's med spesiell inngravering.

NBCs berømte ankermann Tom Brokaw har oppsummert amerikanernes manglende interesse for politikk og landsmøteshowene på denne måten: «Det store spørsmålet for folk flest er: Hvordan kan jeg nyte de gode økonomiske tidene landet er inne i?»

Det samme tenker tv-selskapene. Og sender mer såpe ut til folket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media