Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Bush håper på Armageddon

For da kan han vise Jesus rundt på ranchen, tror punklegenden Jello Biafra.

(Dagbladet.no): Aktivisten og punklegenden Jello Biafra (49) er i Oslo i forbindelse med Bylarm. Vokalisten som grunnla den politiske, amerikanske punken med bandet Dead Kennedys - som han i ettertid er blitt bitter uvenn med - holdt i dag åpningstalen for delegatene på musikkbransjetreffet.

Senere skal han by på sin spesialitet: «Spoken word»-forestillinger, der han snakker seg varm om blant annet miljøvern, venstrepolitikk og hvor usannsynlig fucked up det amerikanske samfunnet er blitt.

I 2000 ville New York-avdelingen av miljøpartiet Green Party ha ham som presidentkandidat, og jammen fikk ikke den gamle punkeren nok stemmer til havne på andreplass bak Ralph Nader. Åtte år senere orker han knapt å følge med på nominasjonsprosessene.

- Valgkampen er blitt en eneste stor sirkusforestilling. Folk har glemt at det fortsatt er Bush og Cheney som styrer, og at de planlegger å gå til krig mot Iran. Vi snakker om folk som går og venter forhåpningsfullt på Armageddon, for da kommer Jesus tilbake, og så får presidenten den ultimate kjendisen på besøk på ranchen i Texas, sier Jello Biafra.

- Obama er oppskrytt

- Selv skal jeg ikke ta stilling til hvem jeg vil stemme på, før til høsten. Det sagt; Obama er ikke så kul som mange skal ha det til. Han stemte for The Patriot Act og har sagt seg villig til å bruke atomvåpen i krigen mot terror. Jeg har virkelig begynt å tvile på om han er erfaren nok for jobben, sier Jello Biafra - hvis egentlig navn, Eric Reed Boucher, for lengst er gått i glemmeboka for de fleste.

Han er så kritisk til etablerte medier at han nekter å si et ord til Dagbladet.no før vi legger ned notatblokken og skrur på diktafon i stedet.

- De amerikanske mainstreammediene er i dag akkurat like ille som i gamle Sovjetunionen. Det er ren, skjær propaganda for høyresiden. Folk må forstå at de selv må utgjøre mediene, sier Biafra.

I OSLO I HELGA: Den amerikanske punklegenden Jello Biafra har fortsatt snakketøyet i orden. Foto: PÅL NORDSETH
I OSLO I HELGA: Den amerikanske punklegenden Jello Biafra har fortsatt snakketøyet i orden. Foto: PÅL NORDSETH Vis mer

- Internett fullt av sprøyt

Dette, i tillegg til den gamle punkens gjør-det-selv-holdning overfor det å skape og spre musikk, skulle kanskje tilsi at musikeren og plateselskapsgründeren var en ihuga tilhenger av blogger og informasjonsdeling på nettet. Men, nei da.

- Internett er fullt av sprøyt. Jeg orker ikke engang ha en datamaskin i huset. Hvordan skal jeg kunne stole på en blogger? De gjør jo ingen research før de skriver, de bare lirer av seg meninger, hevder han.

- To ganger har jeg selv blitt rammet av ondsinnet ryktespredning på nettet. Den ene gangen var det et tidligere Dead Kennedys-medlem som skrev løgnaktig om meg i sin blogg. Den andre gangen var det en eks-kjæreste som opprettet en MySpace-profil i mitt navn og begynte å legge ut om hvilke seksuelle perversjoner jeg skulle ha.

Skal shoppe skiver i Oslo

- Folk må være obs på at dette er farene. Men jeg setter stor pris på at folk sender meg personlige brev og hilsener via labelen Alternative Tentacles. Jeg lærer mye av å lese historier fra soldater og offiserer som har vært i Irak. Det har hjulpet meg til å forstå hvilken gedigen konspirasjon krigen er, sier Jello Biafra.

Nå ser han fram til noen dager i Oslo - og håper å få tid til å se masse konserter, gå i platesjapper og handle vinyl, og treffe gamle venner.

- Vet du om Turboneger er i byen for tida?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media