Bush-hets satte omsetningsrekord

Nattas førpremiere på «Fahrenheit 9/11» ble heite saker.

I natt norsk tid var 800 utvalgte på førpremieren av Michael Moores film «Fahrenheit 9/11».

I tillegg ble filmen vist på to kinoer i New York hvor den slo rekorden for dagsomsetning begge steder.

Ifølge

Washington Post

viser filmen, som vant Gullpalmen i Cannes tidligere i år, mindre flatterende sider av president George W. Bush' virke som president. Moore beskylder ham for å ikke ha tatt signalene om et mulig al-Qaida-angrep alvorlig. I tillegg beskyldes den amerikanske administrasjonen for å ha sådd terrorfrykt etter 11. september for å få støtte til Irak-krigen.

Glad i ferie

Presidenten fremstilles som lat og viljesvak, og det er mange scener i filmen hvor han enten golfer, tar seg ferie eller håndhilser på saudiarabiske finansfyrster på flotte hoteller.

- Det er lett å si at Bush er en idiot, men jeg sier ikke det. Det kommer fram gjennom hans egne ord og bilder av ham, sa Moore i et intervju onsdag.

En scene i filmen viser presidenten i et klasserom om morgenen 11. september 2001. En medarbeider har nettopp hvisket til ham at det andre flyet har truffet World Trade Center. I sju minutter blir presidenten sittende foran elevene med boka «My Pet Goat» i fanget og et anstrengt uttrykk i ansiktet.

- Lurte han kanskje på om han burde ha møtt opp oftere på jobben? kommenterer Moore til bildene.

Delte meninger

Reaksjonene blant publikum, som ifølge

CNN

for det meste bestod av demokrater, var ikke bare positive.

- Filmen er tendisiøs, den er et slag mot presidenten og fremstiller det amerikanske lederskapet som inkompetent, sa produksjonsassistent Miguel Brown (22), som for øvrig ikke hadde noe med filmen å gjøre.

- Moore får det til å virke som om amerikanske soldater i Irak ble kastet inn i kampene rett fra gata. Hæren er bedre enn som så, sa offisersønnen Brown.

Andre var mer positive til «Fahrenheit 9/11»:

- Jeg håper denne filmen påvirker amerikanerne til å ville skifte lederskapet, sa arbeidsledige Christina Smart (31).

Filmen har premiere over hele USA i morgen og kommer til Norge til høsten.

<B>I CANNES:</B> Michael Moore i Cannes i 2002.