Bush i krigen

Nyttig innsikt

BOK: Forfatter, redaktør og Watergate-journalist Bob Woodward er spesialist på maktjournalistikk. Han kombinerer jobben i The Washington Post med et forfatterverksted som kverner ut minst én bok i året om makta i Washington. «Bush at War» kom i fjor høst, og er blitt en bestselger i USA, men også etterspurt ellers i verden. Krigen i Irak skaper behov for innsikt i arbeidsmåten og tenkningen til president George W. Bush jr. og rådgiverne rundt ham.

Woodward har fått en enestående tilgang på mange av notatene fra regjeringsmøtene etter terrorangrepene den 11. september 2001. Det er dette materialet som utgjør hovedfortellingen i boka om hvordan politikken ble utformet, og dragkampen mellom hovedaktørene om retning og prioritering. Han har også intervjuet presidenten både i Washington og på ranchen i Crawford i Texas. Woodward er blitt kritisert fordi presidentportrettet han tegner er for ukritisk og positivt. Men slik er det ofte når tilgangen er så god som i dette tilfellet. Leseren kan selv holde seg med den distanse man vil ha. Verdien i boka ligger i innsikten i supermaktens maktsentrum som den formidler.

Woodward skriver at presidenten har store ambisjoner for sin tid i Det hvite hus. «Jeg vil gripe sjansen til å nå store mål,» sier Bush sittende i et stort rom på ranchen i Crawford i Texas med en svalende vind inn gjennom vinduene.

«Det største av alt er å skape fred i verden,» føyer han til.

Nå vet vi hvordan det foreløpig er gått med den saken. Woodward setter leseren i stand til å forstå mer av hvorfor.