Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bush-kritikk selger millioner

Neil Young og andre Bush-kritikere dominerer hitlistene.

(Dagbladet.no): Da Bush-tilhengere i 2003 truet Dixie Chicks på livet etter at countrytrioen hadde kommet med kritiske bemerkninger mot presidenten, ble det av flere tolket som et tegn på at ytringsfriheten var kneblet i USA. Flere kommentatorer observerte også at bemerkelsesverdig få artister ropte høyt ut mot invasjonen av Irak samme år.

Men Bush-kritikken stoppet ikke jentenes karriere - kanskje tvert imot. I Europa og blant liberale countryelskere i USA vant de svært mange nye tilhengere. For tiden viser Billboards 200-liste at artister ikke tar noen stor risiko ved å være Bush-kritisk, skriver USA Today. Kan det til og med virke salgsfremmende?

Trengte tid

Neil Youngs «Living With War» er ett eksempel som USA Today nevner. Frontet av den ikke akkurat tvetydige låta «Let\'s Impeach the President» innehar den for tiden 15. plass på lista.

På plassen foran ligger Paul Simons «Surprise». Her finner du blant annet låta «Wartime Prayers», med tekstlinja «people hungry for the voice of God hear lunatics and liars».

Dixie Chicks er heller ikke skremt av tidligere trusler, og gjør singelcomeback med «Not Ready to Make Nice» - en låt om bråket som oppstod i etterkant av Bush-kommentarene. Trioen ga tidligere uttrykk for at de angret angrepet mot Bush.

- Jeg føler det ikke på den måten lenger. Jeg syns overhodet ikke at han fortjener noen respekt, sier Natalie Maines til nyhetsbyrået AP.

Sean Ross ved Edison Media Research mener låter som Incubus\' «Megalomaniac», The Black Eyes Peas\' «Where\'s The Love» og - senere - Green Days «Holiday» (med tekstlinjen «Zieg Heil to the President») først viste at det er uproblematisk å være politisk.

TØFFE CHICKS: Dixie Chicks viste at også countrymusikere kan vinne nye fans ved å være kritiske mot president Bush. FOTO: SCANPIX/AP
TØFFE CHICKS: Dixie Chicks viste at også countrymusikere kan vinne nye fans ved å være kritiske mot president Bush. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

- Jeg tror ikke det økende antallet protestlåter kan tolkes som at samfunnet går i stadig verre retning, og at flere artister derfor velger å rope høyt. Det tok seks til ni måneder etter invasjonen i 2003 før man i det hele tatt fikk laget platene, og før Dixie Chicks-hysteriet hadde lagt seg. Det har like mye med produktplanlegging å gjøre som alt annet, sier han til USA Today.

- Ytringsfrihetene lever

Også yngre «av-og-på-politiske» artister gjør seg gjeldende på Billboard-lista.

Pearl Jam har for eksempel åttendeplassen med sitt selvtitulerte album, som blant annet inneholder den svært politiske låta «World Wide Suicide».

- Det er et positivt tegn at en sang med ordentlig innhold blir spilt på radio, siden det var umulig for tre eller fire år siden. Ytringsfriheten er nok mer levende enn mange trodde, sier vokalist Eddie Vedder til USA Today.

Også Pink har gjort det skarpt på listene de siste ukene, med skiva  «I\'m Not Dead». Hennes - av mangel på bedre ord - protestlåt heter «Dear Mr. President».

Sean Ross i Edison Media mener noen artister kan ha blitt skremt av den skarpe retorikken etter 11. september, men at de fleste bare trengte tid til å omstille seg.

- Antikrigslåter er ikke noen karrierestopper, bortsett fra for countrymusikerne. Men jeg tror ikke at noen ser det som spesielt karrierefremmende heller.

BUSH-KRITISK: Neil Young.
BUSH-KRITISK: Pink.
BUSH-KRITISK: Eddie Vedder og Pearl Jam.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling