Bush-mobber er årets mediepersonlighet

Se komikeren håne presidenten.

(Dagbladet.no): 2006 har vært et år med mange store nyhetsøyeblikk, men den fremste mediepersonligheten av alle er satirikeren Stephen Colbert. Det mener i hvert fall leserne av nettstedet I Want Media.

Colbert, hvis karakter er en parodi på et nyhetsanker, vant kåringen foran tidligere LA Times-redaktør Dean Baquet og Katie Couric fra CBS.

Øyeblikket som han utvilsomt har fått mest oppmerksomhet for var talen under middagen til korrespondentene i Det Hvite Hus i april (se første del av talen i videoen under).

Lunken respons

I talen latterliggjør Colbert presidenten foran noen av USAs mest kjente journalister, som gir en lunken mottakelse.

- Jeg støtter Bush. Jeg støtter denne mannen fordi han står for ting. Ikke bare for ting, han står ting. Ting som kampfly og ruiner og oversvømte gater. Og det sender et sterkt signal om at uansett hva som skjer med Amerika, vil vi alltid slå tilbake - med de mest kraftfullt regisserte fotoseansene i verden, spøkte han blant annet fra talerstolen, med Bush sittende bare noen meter unna.

Talen fikk først liten oppmerksomhet. Kommentator Richard Cohen i Washington Post mente Colbert slett ikke hadde vært morsom, men bare uhøflig og frekk.

- Colbert er en representant for det som altfor ofte blir ansett som politisk mot, for ikke å snakke om humor, i dette landet, skrev han.

ÅRETS MEDIEPERSONLIGHET: Stephen Colbert har hatt stor suksess med sin Bush-mobbing. Foto: COMEDY CENTRAL
ÅRETS MEDIEPERSONLIGHET: Stephen Colbert har hatt stor suksess med sin Bush-mobbing. Foto: COMEDY CENTRAL Vis mer

Blant de 100 viktigste

Internettbrukerne var ikke enige med Cohen. Klippet fra talen ble en umiddelbar suksess på nettet, og seertallene for The Daily Show - der Colbert hadde sin egen programsnutt - gikk i været. Andre kommentatorer gikk ut med sin støtte til komikeren.

Nå har Time Magazine kåret ham til en av de 100 viktigste personene i 2006

I oktober var han invitert til avskjedsfesten for Tom Freston, tidligere direktør for MTV-eieren Viacom. Der ga han Freston en ærespris for kulturimperialisme.

- Men det som er fælt i Amerika er fantastisk når vi gjør det mot andre land. Jo flere Taliban-medlemmer som imiterer stunt fra «Jackass», jo bedre er det.

Eget show

Colbert studerte opprinnelig for å bli teaterskuespiller, men ble kjapt interessert i improvisasjon og komikk.

Det store gjennombruddet fikk han som manusforfatter i «The Daily Show», og senere fikk han også sin egen programsnutt. Karakteren hans er en svært upartisk programleder - i samme stil som Bill O\'Reilly i Fox News.

Bush-mobber er årets mediepersonlighet

I 2005 forlot han The Daily Show for å lage sin egen spinoff-serie, kalt «The Colbert Report». Han har vunnet totalt fire Emmy-priser.