Bush-revolusjonen i amerikansk utenrikspolitikk

NUPI-forsker forkledd som sosialantropolog, psykolog og spåkone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Svein Melbys hovedtese er at nykonservativ ideologi, i kombinasjon med folkelige strømninger, har forvandlet amerikansk utenrikspolitikk i all overskuelig framtid.

Den tradisjonelle pragmatismen er byttet ut med en offensiv, hegemonistisk utenrikspolitikk uten nyanser. Strømningene er gamle, 11. september ble påskuddet.

Ikke revolusjonerende

Det er ikke noe revolusjonerende (sukk!) nytt i denne analysen. Spørsmålet er hvordan Melby har kommet fram til sine konklusjoner, og om han har rett i at dette er en varig revolusjon. NUPI-kollega Henrik Thune («Krigsdansen», 2003) er langt mer tilbøyelig til å karakterisere denne ideologien som en virkelighetsfjern skrivebordsteori, og mener at «tankeinnholdet» ikke er så forskjellig fra europeisk utenrikspolitikk.

Melby snakker derimot om en varig splittelse mellom USA og Europa. Melby mener Irak-krigen viste USAs urokkelige makt, mens Thune snakker om amerikansk «militærmakt for å dekke over avmakt».

Risikosport

Utenrikspolitisk analyse er opplagt en risikosport.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.