Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bushmann

Fredrik K.R. Norman (21) er leder i Venner av Amerika. Derfor vil flere amerikanske kvinner gifte seg med ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MARS TIDLIGERE I ÅR. Fredrik K.R. Norman har en riksdekkende amerikansk radiokanal på tråden.

- Thank you, sier Fredrik til lytterne i USA.

- Takk for at dere gjør den jobben Norge burde vært med å gjøre. Takk for at dere gjennom historien har stilt opp for Europa hver gang vi har trengt dere, for at dere forsvarte oss mot nazismen og kommunismen og alt mulig. Og nå, når dere trenger hjelp, så stiller vi ikke opp. Det synes jeg er trist, sukker Norman inn i telefonrøret.

Han traff en streng. Amerikanerne gråt. De sendte over tusen e-poster til den 21 år gamle BI-studenten. Angela ville gifte bort datteren sin. Unge Wendy ville gifte bort seg selv. Hun skrev: «To hear you speak made me feel that there is still humanity and understanding, and intellect left in this world».

FREDRIK K.R. NORMAN, leder av kampanjen Venner av Amerika, medlem i BIs aksjegruppe, arrangør av Walk for Capitalism, en av initiativtakerne til gjennopplivingen av forretningsbladet Farmand. Akkurat nå svetter han bak en liten pult i Washington på sommerjobb for The American Enterprise Institute (AEI), en av president Bushs mange konservative think tanks.

Fredrik hevder han har fått to tusen underskrifter på Venner av Amerikas hjemmeside på en underskriftskampanje som «beklager de anti-amerikanske utspill som har kommet fra noen av mine landsmenn i den siste tiden». Listene skal overleveres den amerikanske ambassaden.

- USAS ANGREP PÅ IRAK var defensivt angrep, sier Fredrik.

- Men amerikanerne har jo ikke funnet et eneste masseødeleggelsesvåpen i Irak.

- Det er helt feil. Det er kjent at de har hatt mange biologiske våpen og Saddam har prøvd å få tak i flere. De har funnet 8000 liter antrax. For noen år siden.

- Hvilken rett hadde USA til å...

- La meg fullføre. I tillegg ser man at disse våpeninspektørene fra FN fikk ett år på å finne våpen, USA har bare hatt fire uker på seg hittil, og så sier man «buhu» allerede. Selv om man ikke finner noen «weapons of massdestruction» er det likevel helt riktig å gå inn. Dette er en mann med åpenbare intensjoner. Saddam har uttalt at han vil ta knekken på USA.

- Men er ikke det akkurat det samme Bush har sagt om Saddam og Irak? USA har jo selv masseødeleggesvåpen - og er de eneste som noengang har brukt atombomben.

Norman hever stemmen:

- Hvis du mener det er vanskelig å se forskjell på George Bush og Saddam Hussein, så vet jeg nesten ikke hva jeg skal si.

RETT SKAL VÆRE rett. Fredrik K.R. Norman mener selv han har et nokså nyansert blikk på det hele. Han ser flere feil ved USA:

- Det er trist at Bush innførte toll på stålimport, altså innførte anti-frihandelspolitikk, selv om amerikanerne egentlig er for frihandel. USA har sikkert gjort mye galt, men det er ikke sammenlignbart å innføre en toll med å skyte mennesker i panna.

- Mener du USA skal rykke inn overalt?

- De burde sørge for alle diktaturene i Midt-Østen uskadeliggjøres. Syria, Iran, Saudi-Arabia. Forhåpentligvis tar Kina seg av Nord-Kora. Vi, Europa, burde ta oss av Balkan, det greier vi jo ikke. Alle burde rydde opp i sitt nærmiljø.

- Men har ikke historien vist at overalt der USA har gått inn har det gått til helvete?

- Ha! En fantastisk påstand! I den debatten som pågår nå får USA nesten mest støtte fra Øst-Europa fordi de ble reddet fra kommunismen av USA. Derfor er de utrolig takknemlige.

- Hva med USAs intervenering i Nicaragua, Panama, Vietnam, Thailand, Columbia?

- Vietnam støtter USA nå, men krigen var vel ikke det beste strategiske grepet USA kunne gjort. De andre landene kjenner jeg ikke så godt til.

Sier Fredrik. Han mener Nobelinstituttet, som i hans øyne riktignok mistet mye kredibilitet ved å gi pris til palestinerenes leder Yassir Arafat, burde gi årets Nobelpris til Bush.

- Det er ingen tvil om at USA har skapt mye fred rundt omkring.

THE AMERICAN DREAM: - Vi prøver å vekke folk i Høyre til å ta ansvar. Jeg er lite glad for at Høyre er et pingleparti som prøver å fri til Stålsett og Bondevik og de folka der, istendenfor å fri til sine gamle venner i USA, mener Fredrik K.R. Norman, leder i foreningen Venner av Amerika.