Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bushs nye karriere. Se bildene

Den tidligere amerikanske presidenten debuterte som kunstner da en hacker avslørte hans nakne selvportretter. Nå stiller han ut 66 malerier.

UTSTILLING: «Portraits of Courage» er en samling på 66 verker som hyller amerikanske militærveteraner. Samtlige av maleriene er malt av den 43. amerikanske presidenten, og de blir nå stilt ut i The Kennedy Center i Washington DC. Foto: Olivier Douliery / AFP / The Kennedy Center Vis mer

Den 43. amerikanske presidenten er kanskje først og fremst kjent for sin «krig mot terror», og for å ha stått bak invasjonen av Afghanistan i 2001 og Irak i 2003.

Det kanskje ikke like mange vet, er at president George W. Bush plukket opp malerpenselen da han gikk over i pensjonisttilværelsen. Hovedsakelig interesserte han seg for å portrettere verdensledere, skriver CNN.

- En god kunstner

Seinere vendte han oppmerksomheten sin mot krigsveteraner. Det er disse maleriene som nå blir stilt ut i The Kennedy Center i Washington DC.

- Er Bush en god kunstner? Svaret er ja. George W. Bush er en talentfull maler med en effektfull visjon, og et enormt potensial, skriver The Guardians Joshua David Stein.

EGEN BOK: George W. Bush ga ut boka «Portraits of Courage» i 2017, som ble en bestselger i USA. Foto: Laura Buckman / AFP / NTB Scanpix
EGEN BOK: George W. Bush ga ut boka «Portraits of Courage» i 2017, som ble en bestselger i USA. Foto: Laura Buckman / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det er andre gang samlingen, som består av 66 verker, stilles ut. Første gang verden fikk se Bush sine veteran-kunstverk, var i 2017.

98 menn og kvinner er avbildet i serien. Historien deres, hvordan de ble skadet og kjempet seg tilbake til livet, ble fortalt i en egen bok, som ble listet som en bestselger i anerkjente New York Times.

Nakent selvportrett

De aller første av Bush sine kunstverk dukket opp på Internett i 2013, etter at en hacker angivelig fikk tilgang til Bush sin private epost-konto.

Det var ifølge The New Yorkers kunstkritiker Peter Schjeldahl noen «klønete, tilsynelatende nakne selvportrett» fra dusjen.

VETERANER: George W. Bush sine malerier stilles i disse dager ut i Washington DC. Foto: AFP
VETERANER: George W. Bush sine malerier stilles i disse dager ut i Washington DC. Foto: AFP Vis mer

I et intervju med sin egen datter, Jenna Bush Hager, for NBCs «Today», kalte George W Bush selv hackerangrepet for «en invasjon i privatlivet».

- Ja, jeg var irritert. Og jeg ville heller ikke at maleriene mine skulle komme ut. Jeg fant det veldig interessant at det første bildet som kom ut var det som jeg malte av meg selv i badekaret. Jeg gjorde det fordi jeg ville sjokkere kunstlæreren min, sa han.

- Gjør bot

Kunstkritikeren Schjeldahl understreker at serien «Portraits of Courage» er betraktelig bedre enn de første lekkede Bush-verkene. Han ser på den siste samlingen som en måte for Bush å gjøre bot for «morderiske feil».

- President Bush sendte menn og kvinner ut i fare, og de kom skadet tilbake. Ofte uten lemmer fra mineeksplosjoner, og i alle tilfeller, traumatisert i en viss grad. Eks-president Bush møtte dem mens han drev veldedighetsorganisasjonen George W. Bush Institute’s Military Service Initiative, som han satte opp for å ære og hjelpe veteraner, skriver han.

SKJULT BUDSKAP: Kunstner Andy Thomas har lagt inn sitt eget feministiske budskap i Donald Trumps nye maleri «The Republican Club». Video: CNN Vis mer

I 2013 avslørte imidlertid den forhenværende presidenten litt om hva han tenker om sitt eget ettermæle til amerikanske CNN.

- Til syvende og sist vil historien dømme de beslutningene jeg gjorde. Jeg kommer ikke til å være der, fordi det kommer til å ta tid før de objektive historikerne dukker opp. Så jeg er ganske komfortabel med med. Jeg gjorde hva jeg gjorde. Jeg vet hva slags ånd jeg gjorde det i, sa Bush.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling