Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Business i Bangladesh

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TELENORSAKEN: Igjen innrømmer Telenor at en underleverandør driver med barnearbeid. Bilder fra NRK viser tydelig barn under 14 år som jobber med å lage deler til mobilmaster. Det er bare fire måneder siden forrige avsløring av Telenor. Da avslørte NRK at barn ned i 13-årsalderen jobber på fabrikken som produserer mobiltelefonmaster for Telenor.

Telenor kan selvsagt forsvare seg med at dette dreier seg om underleverandører. Men burde det ikke være en minste forutsetning når man inngår kontrakter med underleverandører at de forplikter seg til å følge internasjonale avtaler og ILO? Enn lovene i det landet man er i? Barnearbeid er ulovlig i Bangladesh. Ifølge internasjonale avtaler og FNs arbeidsrettsorganisasjon (ILO) må man være 18 år for å arbeide på fabrikker med slikt tungt utstyr. Det er åpenbart at en del av arbeiderne ikke er 18 år, noe Telenor nå også bekrefter.

Vi er altså i en situasjon der en norsk, statseid bedrift i 2008 gjør business på barnearbeid i Bangladesh. Telenor har investert i Bangladesh nettopp fordi Bangladesh har et konkurransefortrinn med lave lønninger, elendige arbeidsforhold og dårlig oppfølging på arbeidslivsstandarder fra myndighetenes side. Da har Telenor et ekstra ansvar for å få til åpenhet rundt forholdene og følge med på forholdene ned til underleverandørene til underleverandørene. Slik det er i dag er det overhodet ikke holdbart. Og det bekymrer meg selvsagt at Jan Fredrik Baksaas med Telenors skandalesaker er i ferd med å gi offentlig eierskap et dårlig rykte. Det bør gjøres til Baksaas problem, ikke statens.

Det var nettopp bekymringen for Telenors utenlandsoperasjoner som var en del av bakteppet for at SV våren 2007 fikk flertall på Stortinget for at Telenor skal følge «de beste tradisjoner for samarbeid med de ansatte og deres organisasjoner» når selskapet har virksomhet i andre land. Jeg mener at dette ikke er tilfellet i dag. Baksaas må derfor i første omgang kalles inn på teppet til nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) for å redegjøre for bedriftens arbeid med å forbedre arbeidsforholdene hos leverandører i Bangladesh. Ett av spørsmålene Baksaas bør svare på, er om Telenors business i Bangladesh er i tråd med de krav som Stortinget har satt til Telenor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!