Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Busks blues-klaff

På fem måneder har det skjedd mer rundt Vidar Busk (27) enn i resten av gitarheltens ti år lange karriere til sammen, men det stopper ikke der. I dag reiser gitaristen til Florida for å skrive låter og turnere på gamle trakter, og så følger studiojobbing, konserter, festivaler i Europa og ny plate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Florida skal Vidar skrive låter sammen med Rock Bottom, som han omtaler som sin musikalske far. Munnspilleren står bak de fleste låtene på debutplata «Stompin' Our Feet With Joy», men denne gang skal de samarbeide mer.

- Jeg skriver musikken, han tar seg av lyrikken, sier Vidar.

Ny plate

Vidar Busk var på nippet til å gi seg med bluesmusikken, men etter ti år som profesjonell artist løsnet det. Han fikk platekontrakt, og debutplata kom ut samtidig som han fikk bluesprisen på Notodden-festivalen. Nå begynner det også å skje ting i Europa, og det forhandles om USA-utgivelse. Den kritikerroste debutplata har dessuten fått Warner Norge til å tenne, og det er inngått en samarbeidsavtale med Blue Mood Records for å få Vidar ut til et større publikum.

I juli kommer en ny plate med mer jump blues, men også 50-tallsunderholdningsmusikk, rockabilly og swing.

50-tallsfreak

- Jeg vil beholde det rå uttrykket, men denne gangen vil jeg også ha med blåserrekke og gjesteartister, sier Vidar.

Han møter oss i en fancy, blå dress i blank thaisilke. Torsdag kom han hjem fra ferie i Thailand, og med i bagasjen hadde han tre nye skreddersydde dresser i 50-tallsstil, designet av kjæresten Hilde.

For Vidar er hekta på alt som har med 50-tallet å gjøre: klær, hår, musikk og sound, ungdomskulturen, den optimistiske grooven. Han har valgt sin stil, og han har gått sånn i ti år.
- Men det er ingen som snur seg etter meg på gata lenger. Vi lever i en individualistisk tid, sier Vidar før han tilføyer:

- Men dette er bare krydder. Først og fremst er jeg musiker.

Skiftet gitar

Og det ble han tidlig. Fra han var 11 år spilte Langesund-gutten bass i et kjellerband. To år seinere skiftet han til sologitar.

- Jeg hadde solgt bassen og syklet til butikken for å kjøpe en ny. På veien mistet jeg pengene, så jeg lånte en gitar. Dermed var vi to gitarister og én trommeslager. Men det holdt til «Smoke On The Water» og «Wild Thing», sier Vidar og flirer.

13 år gammel sto han ute i regnet og lyttet til Rock Bottom og hans Silver King Band hjemme i Langesund. To år seinere dro han til Skien for å høre Rock Bottom igjen, og denne gangen slapp han inn. Vidar fikk spille på tre låter - og da Rock kom til Langesund uka etter fikk Vidar gitarjobben. Et halvt år seinere dro han sammen med faren over til Florida, invitert av Rock Bottom. Faren dro hjem, og Vidar avanserte raskt fra maskot til gitarist i bandet.

I fire år besto livet av endeløse turneer med konserter på strippeklubber og barer i Georgia, Alabama, Mississippi og Florida og overnatting på dårlige hoteller.

Men aller først måtte han til frisøren.

- Det var av med det lange håret og på med dressen. Jeg fikk beskjed om å gre håret bakover og ble matet med 50-tallsstoff - utstyr, klær og musikk. For at jeg skulle se eldre ut malte de på meg en bart. Bareierne skjønte tegninga, men brydde seg ikke så lenge jeg ikke drakk øl, sier Vidar.

Høyt hår

Det var da han begynte med det høye håret, «talltop». Vidar brukte så mye spray at Rock Bottom fleipet med at det var et hull i ozonlaget over hodet hans.

- Sleiken skal se ut som grillen på en 50-tallsbil, sier Vidar.

- Bruker du lang tid foran speilet?

- Det varierer. Nå ligger det liksom i kammen, men jeg trente mye i begynnelsen.

Vidar måtte få nytt visum hvert halvår, og det gikk bra lenge. Men i 1990 ble han arrestert på flyplassen og sendt tilbake. Vidar hadde bare 100 dollar på seg, og de mange stemplene i passet vakte mistanke.

- Det var greit å bli kjent med det norske musikkmiljøet igjen, sier Vidar, som de siste årene har dekket hele Norge fra Hammerfest til Kristiansand. Nå står utlandet for tur, med eget band og oppvarmingsjobb for B.B. King i Belgia som det neste høydepunktet.

Det har løsnet for Busk-mannen.

PÅ TUR: Vidar Busk & His True Believers reser til Florida på turné.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!