Bussene skal ikke parkeres

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De hvite bussene: Flere medier har den siste tiden debattert skolereisene til de tidligere nazistiske konsentrasjonsleirene i Tyskland og Polen. Historiker Baard H. Borge hevder at bussene bør parkeres og at de unge heller bør lære om menneskerettigheter, miljø og terrorisme. Kritikken har i stor grad har vært rettet mot «Stiftelsen Hvite busser til Auschwitz», men siden Aktive Fredsreiser utgjør den andre store reiseoperatøren, rammer kritikken også oss og vi ønsker derfor å ta til motmæle.

Fra 1992 har 180000 nordmenn spasert blant brakkene i Auschwitz og med egne øyne sett galgene, skohaugene og gasskamrene. Antall reisende har økt år for år, med fjoråret som en foreløpig rekord på mer enn 23000. Tallenes tale er klare. Dersom turene oppleves som irrelevante hadde antall reisende ikke økt, men blitt redusert.

Videre er det en misforståelse at reisene bare har som formål å hindre nynazisme. Målet er å fremme fredsskapende prosesser, et mål som er fundert på menneskerettighetene og menneskeverdets ukrenkelighet. Dette poenget viser at enkelte kritikere – de som hevder at turene heller burde fokusere på menneskerettigheter – ikke har fulgt med i timen. Vi har brukt mye energi på å «linke» fortid til nåtid, og å gjøre de unges opplevelser fra leirene relevante for deres forståelse av dagens utfordringer. Et nøkkelgrep har vært å introdusere kunnskap om FN og menneskerettighetene. Sammen med Helsingforskomiteen har vi utviklet et menneskerettighetskurs på Internett, og en reiseledermanual er utarbeidet av Menneskerettighetsakademiet. Menneskerettighetene gjør de unge i stand til å bruke samme begreper på ulike hendelser og se sammenhenger. For også i dag blir menneskeverdet tråkket på. Det burmesiske militærregimets angrep på fredelige munker er et klart brudd på menneskerettighetene, som USAs behandling av fangene på Guantanamobasen er det. Som en innfallsvinkel til å lære om emnet er imidlertid knapt noe mer effektivt enn å oppleve nazismens ondskap. Krigens redsler ble jo utgangspunktet for etableringen av FN og dagens globale menneskerettighetsregime.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer