Bussenes norgeshistorie

Beretningen om landets rutebiler er blitt en bokperle med både alvor og humor.

BOK: Denne utgivelsen fra Skald forlag i Leikanger er en perle i sitt slag.

Særlig har alle som er opptatt av bussenes teknisk utvikling og bilismens framvekst mye å glede seg til. Men heller ikke dem som først og fremst er interessert i sosial- og kulturhistorie knyttet til rutebilhistorien blir skuffet.

De forskjellige busstypene - bulldoggbussen, leddbusser og så videre - som har avløst hverandre opp gjennom tidene er utførlig beskrevet, likeledes overgangen fra bensin til diesel.


Fra sør til nord


Det er Gaute Losnegård, historiker med flere lokalhistoriske utgivelser bak seg, som har skrevet boka. Den minner på mange måter om utgivelsene til den produktive folkeminnegranskeren Thor Gotaas.

Losnegård har også gått inn på et såkalt lavt emne; han belyser det med anekdoter, rutetabeller og små hefter om lokale rutebilselskaper som kilder, og setter alt sammen til et fascinerende hele. Blant annet inneholder boka en liste over 139 busskarosserifabrikker i Norge.

Jubileum


Det er Rutebilhistorisk forening som har tatt initiativ til boka, som markerer at det er 100 år siden den første bilruta ble åpnet mellom Molde og Batnfjordsøra i 1908.

Her fins oversikter over de verste bussulykkene og de største streikene. Krigstida er som seg hør og bør utførlig behandlet.
I Rutebiltidende fra 1979 har Gaute Losnegård funnet historien om hvordan journalist Reidun Loose stilte spørsmål om det var mulig å reise fra Lindesnes til Nordkapp med bussH hun klarte det på tolv dager med 40 rutebiler og 50 hjelpsomme sjåfører.

Voksenbillett


Mye humoristisk stoff er også kommet med, blant annet en historie fra ruta mellom Herland og Nå i Hardanger. En bonde ville ha med to geiter på bussen og det var greit, men han ville betale barnebillett for dem. Sjåføren lurte på hvor langt bonden skulle med geitene. Han skulle ha geitene til en bukk på Nå. «Når de e slikt ærend trur eg at du lyt løysa vaksen billett for geiti», sa sjåføren.

Litt pussig at det ikke fins noe bilde av motorkassa som de gamle snutebussene hadde, det var jo liten begivenhet for en guttunge å få sitte på den.

Jeg kan heller ikke se at den vel beste bussvitsen fra krigen er kommet med: Har du hørt at Hitler er i by’n? Nei??? Det står forstyrr ikke føreren i alle bussene.

LES OGSÅ:

RUNDREISE: Hæge Lio, Vest-Telemark Billag. i full sving med å lempe postsekker på ruta mellom Bø og Ytre Vinje. Foto fra boka
RUNDREISE: Hæge Lio, Vest-Telemark Billag. i full sving med å lempe postsekker på ruta mellom Bø og Ytre Vinje. Foto fra boka Vis mer
Bussenes norgeshistorie