LEDER

Busserull-adelen

Klikk for ingress.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Trygve Slagvold Vedum langet i Dagbladet onsdag ut mot «nikkersadelen», hvori opptatt Jonas Gahr Støre. Der Senterpartilederen seiler på Mjøsa i sin 80-talls Draco med beskjeden påhengsmotor, slår han et slag for det lokale folkestyrets vett og rett til å råde over snøskuterkjøring i utmark. Hans credo er at de som er nærmest, vet best og derfor må bestemme mest.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet har til felles at begge er pragmatiske styringspartier. Arbeiderpartiet har skapt seg selv som regjeringsparti. Senterpartiet passer best i ordførerstoler, men kan også fylle statsrådposter der det er fordeler å hente. Partiets velgergrunnlag kan ha andre idealer og tenke annerledes, men i realiteten hviler det tungt på offentlig sektor, offentlige arbeidsplasser og offentlige finanser - hvori opptatt landbruket.

Når Senterpartiet er ute av regjeringsposisjon, omrigges det som opposisjonsparti, særlig i symbolske saker som viser at de er landsbygdas parti for praktisk og folkelig skjønn, mot hovedstadens eksperter, eliter og embetsmenn. Frigjort fra fornuftsekteskap med Arbeiderparti og SV, kan partiets adelskap være mer i pakt med sine røtter og egen grasrot. Partiet trenger også å samle seg etter bitter, indre strid. Ingenting er da mer naturlig enn å flagge det som rører seg i hjertene til bygdefolk flest. Derfor er det nærliggende å gripe til periferi mot sentrum, land mot by, lokalt mot sentralt, folkelig skjønn mot eksperter, folk mot elite. Kommunesammenslåinger med tvang er manna for Senterpartiet. Mens ulven lusker i utkantene.haver.

Senterpartiet møter seg selv i døra i mange saker de har svelget gjennom åtte år som husmenn hos Arbeiderpartiet. Men når de gjør krav på sitt politiske odelsrom i rurale strøk, oppdager de at Fremskrittspartiet har tatt bolig der med sin retorikk om at folk flest vet best. Senterpartiets utfordring er å avsløre at Fremskrittspartiet egentlig er et fordekt sentraliseringsparti som tar skatter og oppgaver fra kommunene og gir til statlige etater.

Det fristilte Senterpartiet øver seg i å vise fram den delen av profilen som er gjenkjennelig for egen grasrot. Derfor kommer vi til å høre flere bygdepopulistiske slagere fra Slagsvold Vedum. I den sjangeren er det heller ingen fare for slagsmål med Borten Moe. Og det god tid til pragmatiske kuvendinger mot makta før neste Stortingsvalg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer