Bussjåfør overrasker

LONDON (Dagbladet): Bookerprisen er fortsatt den mest omtalte og prestisjefylte litterære prisen i Storbritannia. Årets jury, med tidligere utenriksminister Douglas Hurd som leder, bød på flere overraskelser da de offentliggjorde finalistene.

Den største overraskelsen var at bussjåfør Magnus Mills ble nominert. Han har skrevet debutromanen «The restraint of Beasts» (Flamingo). Det er en fortelling om to skotske landbruksarbeidere som drar til England for å skaffe seg jobb og blir brutalt utbyttet. Til daglig kjører Mills 159-bussen mellom Streatham og Oxford Circus i London og skriver på fritida. Filmrettighetene er allerede solgt.

  • En annen overraskelse var at et nytt forlag, Dewi Lewis i Stockport (to ansatte), fikk nominert Martin Booths roman «Industry and Soul». Den handler om en brite som blir arrestert for spionasje i Sovjetunionen og som havner i en konsentrasjonsleir (gulag).
  • Som vanlig er veddemålsfirmaene ute. De holder Ian McEwan som favoritt. Han har vært nominert før, men aldri vunnet selve prisen, som er på 20000 pund (250000 kroner). I fjor ble Booker-juryen sterkt kritisert fordi de ikke nominerte hans roman «Enduring Love». Årets bok, «Amsterdam», har fått enda bedre kritikk enn fjorårets. Den handler om en berømt komponist og en redaktør av en mislykket avis som har samme elskerinne. Hun dør og dette fører til spekulasjoner i de intellektuelle kretser.

Den kjente forfatteren Julian Barnes er nominert for første gang. Årets roman «England, England» (Jonathan Cape), er hans første på åtte år. Den er en satire over Storbritannia som «lekeland». En kakse kjøper Isle of Wight og bestemmer seg for å gjenskape det tradisjonelle England der.

En gjenganger blant finalistene er Beryl Bainbridge. Dette er hennes fjerde nominasjon, men hun har aldri vunnet prisen. Årets roman kalles «Master George» (Duckworth). Den foregår under Krimkrigen, som beskrives ved hjelp av en geolog, en fotograf og en jente fra Liverpools bakgater.

Den sjette romanen er Patrick McCabes. «Breakfast on Pluto» (Picador) handler om en ikke-anerkjent sønn av en katolsk prest i Irland, som blir transvestitt og prostituert i London.

Mest overraskende er at bøkene i år ikke har vakt proteststorm.