Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpixVis mer

Ferie-På kornet:

Bussturen som redder ferien

En hyllest til turistbussen.

Meninger

Jeg kan innrømme det først som sist. Denne hyllesten er en slags mea culpa. For det er ikke mange år siden jeg møtte dem med en blanding av forundring og forakt, disse som drar langt av sted for å utforske byer fra taket av en toppløs buss.

Hvor skamløs skal det gå an å bli? Her er man i byer stappet av historie, sjel og sjarm, og så nøyer man seg med hermetikkvarianten. Istedenfor å oppleve byen, låser man seg inne i sitt eget turistreservat. Istedenfor å sky enhver turistfelle, setter man seg på en buss hvor hvert stoppested er én.

Men nå har jeg ombestemt meg. Snudd. Overgitt meg. Jeg er blitt en av dem som skamløst har gjort turistbussturen til en viktig del av opplegget når en ny storby skal utforskes.

Hva det var som fikk meg til å innse sjarmen i en god turistbuss? En god dose frykt og enda mer overveldelse.

Frykten for å gå glipp av noe. For å ha oversett noe. Faren for å dra hjem uten å fanget essensen. Frykten for å sitte på vorspiel en gang i slutten av august og møte på «HÆ?? Du var i Berlin, og så fikk du ikke med deg Gedächtniskirche eller Mauer Park?».

Overveldelsen over alt som kunne og skulle oppleves. Overveldelsen av den enorme tilgangen til informasjon. Tips, triks og anmeldelser. Time etter time på internett med søking, rangering, kvalitetssikring og nye runder med prioritering og utmeisling av reiseruter.

Turistbussene tilbyr en oppsummering av hva man må ha med seg. Severdighetene. Det viktigste først. Byen oppsummert på angst- og gnagsårfritt vis.

Sightseeing for oss som er glad i et godt executive summary. For oss som til stadighet tar oss i å sette på de generiske spillelistene Spotify pusher på oss, istedenfor å finne ny musikk. For oss om liker grønnsakene ferdig hakket og suppen fra pose.

Turistbussene er blitt løsningen på nok et luksusproblem. Jammen har vi det ikke godt.