Butikk og moral

Vanlige millionærer er ikke som lottomillionærer.

FINANSELITEN. Begrepet vekker mange assosiasjoner. Korrekte dresser og noen få drakter. Høy lønn. Dårlig skosmak. Det siste er riktignok en subjektiv oppfatning.

Hos dem av oss som ikke befinner seg innenfor denne velmodulerte kremtoppen, kan det til tider synes som om medlemmene opererer i en egen moralmodus. Der verdiene beveger seg langs en god/dårlig-skala som klinger ukjent for mange i samfunnet for øvrig. Øverst finner vi overskudd. Økonomisk selvsagt. Nederst, helt i bånn, er det rødt. Underskudd. Tap av penger.

DET SKAL IKKE stikkes under en stol at minus på kontoen er ubehagelig. Det er forståelig at samfunnsbevisste bedriftsledere med en liten nyv mellom alvorlige øyne ønsker at butikken skal gå godt. Penger tjenes, jobber beholdes. Det er de mange forunderlige nyansene mellom topp og bånn som i beste fall kan karakteriseres som mangefasetterte. En nærmere studie av Ola Mæles ti gründerråd kan være en pekepinn på dette. Ifølge Mæle er for øvrig Petter Stordalen et eksempel på den perfekte gründer. Han er rett og slett en Duracell-kanin.

DU MÅ VÆRE overdreven optimist og ha evne til å ignorere alle fallgruver, heter det ifølge den rosa tabloide som lyttet da mannen som ga folket klesmerket Bik Bok talte til vordende økonomer. Du må være sta og ha ekstremt mye energi, heter det videre. Du må dessuten være villig til å jobbe døgnet rundt i perioder.

For dem av oss som ikke har en gründer i magen, kan dette også bety: Vær egoistisk og gi blaffen i alle andre. Det kan også formuleres slik en klok kvinne gjorde det for mange år siden: Først meg selv, så meg selv, og så min neste hvis det gagner til mitt eget beste.

VI FIKK NYLIG vite at bedrifter som startes opp av kvinner, mer sjelden går konkurs enn de som startes opp av menn. Foretakene har rett og slett bedre sjanse for å overleve. Noen av årsakene tilskrives at kvinnene er nøysomme både med lønn, firmabil og representasjonskontoer før butikken står på beina. Damene er også mindre risikovillige, det vil blant annet si at de er sikrere på fundamentet i forretningsideen sin før de setter i gang. Risiko trengs selvsagt, men tanken slår en at det kunne sett annerledes ut på toppen. Med mer mangfold både hva gjelder kjønn, kulturell bakgrunn og holdninger.

DEN ALTRUISTISKE motsatsen til den skredderkledde med bonus er lottomillionærene som hyrer inn tidligere Manchester United-keeper Peter Schmeichel for at laget skal vinne. For at gutta med vom og lite hår skal knuse de eplekjekke motstanderne. Bare én gang.

Før de går på puben og ler helt til natta tar dem.

Hvorfor kan ikke vanlige millionærer være litt mer som lottomillionærer?