LØYERLIG FAMILIE: Den japanske familien i «Shoplifters» er ukonvensjonell, men varm og kjærlig. Video: Magnolia pictures Vis mer

Anmeldelse: «Shoplifters»

Butikktyvene som stjeler våre hjerter

Kore-edas Gullpalmevinner er en hjertevarm versjon av en dramatisk nyhetssak.

«Shoplifters»

6 1 6

Drama

Regi:

Hirokazu Kore-eda

Skuespillere:

Lily Franky, Sakura Ando, Kiki Kirin

Premieredato:

18. januar 2019

Aldersgrense:

12 år

Orginaltittel:

«Manbiki Kazoku»

«En unik opplevelse.»
Se alle anmeldelser

FILM: Det som befinner seg i butikken, er det ingen som eier ennå. Slik er filosofien til den japanske familien i Hirokazu Kore-edas film «Shoplifters». Altså kan det knapt kalles tyveri, det som far og sønn har gjort til sitt levebrød.

Overlevelse

Kore-eda er en uovertruffen mester i å skildre uheldige familier som mot alle odds henger sammen i en slags hverdagssolidaritet. I likhet med den rørende «Nobody Knows» fra 2004 er også «Shoplifters» basert på en autentisk nyhetssak fra det moderne Tokyos fattige nabolag, der folk bor tett, tilfeldig og ofte på nåde. Kore-eda har åpenbart et eget blikk for forsømte barns strategier for å overleve. For «Shoplifters» ble han belønnet med Gullpalmen i Cannes, og filmen er også Japans Oscar-kandidat.

Koder

Familien i dette tilfellet består av ekteparet Osamu (Lily Franky) og Noboyu (Sakura Nao) som utad jobber henholdsvis på en byggeplass og i et vaskeri. Begge stjeler, nasker og lever av det de får solgt. Husets bestemor (nå avdøde Kirin Kiki) er den som offisielt bor i deres trange leilighet, der ungene sover i skap eller på kjøkkengolvet med de voksne. En halvvoksen jente opptrer på peepshow; den lille gutten har lært seg avansert kodespråk med fingrene til bruk under butikktyveriene.

Kidnapping

En kald kveld kommer far og sønn over en forfrossen liten jentunge på seks-sju år, som de tar med seg hjem. Hun har blåmerker, tisser i sengen og har andre tegn på være mishandlet. Teknisk sett begår de en kidnapping, men ingenting er tradisjonelt i denne familien; å forbarme seg over lille Yuri – eller Lin, som de kaller henne når de har klippet håret hennes – er en omsorgsfull forpliktelse i deres øyne. Det er en fordel å kunne velge sin familie, som husets mor sier.

Vending

Filmen tar en dramatisk vending etterhvert som lag på lag av familiens historie er avslørt. Vakre detaljer, underlige omstendigheter og hjertevarme gjennomsyrer atmosfæren i «Shoplifters» og gjør den til en unik opplevelse.

.