Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Butlerens hevn

Dype klasseskiller kommer fram i Storbritannia når dronningen synder mot overklassens første bud: Hold butleren happy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KORREKT FRA

isse til skolisse. Ansiktet skrubbet fritt for følelser. Lojalitet tatovert over hjertet. Slik er mitt bilde av butleren. Jeg har det fra film. Jeg har det fra Anthony Hopkins. Jeg har det fra «Resten av dagen», der Hopkins med en kjevebevegelse avviser gleder og skuffelser og tjener sitt herskap i tjukt som i tynt. Som liten fulgte jeg med på den engelske TV-serien «Herskap og tjenere». Den viste en verdensorden i to etasjer. Oppe: herskapet. Nede: tjenerskapet. Trappa som skulle binde dem sammen, fungerte som en skammens mur.

I VIRKELIGHETEN

har jeg aldri truffet noen butler. Det er vel fordi jeg ikke har vært invitert hjem til Rimi-Hagen. Derfor tror jeg fremdeles at en butler er stiv av dannelse og stinn av forståelse. I P.G. Wodehouses bøker var butleren Jeeves hjernen som alltid reddet sosietetstosken Bertie Wooster fra sosial fadese. Forholdet mellom herren og butleren var absolutt fortrolig. Det butleren visste, var det «ingen» som visste. Derfor ble det regnet som en dramaturgisk synd da Agatha Christie skrev et krimdrama der det var butleren som gjorde udåden.

BUTLERENS HEVN

kom imidlertid forrige uke. Paul Burrell, erkerojalistisk butler i Kensington Palace, sjokkerer britene med sin nye bok om avdøde prinsesse Diana. Der utleverer han sin arbeidsgivers familie: Prins Philip skrev dumme og sårende brev, prins Charles var alltid ute med elskerinnen, prinsessen hadde på følelsen at det kunne komme til å skje en ulykke. Seks år etter sin død er Diana fortsatt den største trusselen mot det britiske monarkiet. Alt på grunn av hva butleren så.

DRONNINGEN

og hennes kumpaner dro Burrell gjennom en rettssak i fjor, der den trofaste tjener ble beskyldt for å ha stjålet prinsessens eiendeler. Seinere frafalt de anklagene, men skaden på butlerens rykte var allerede skjedd. Og butlere - de lever av sitt rykte. Til The Guardian sa Burrell denne uka at boka om Diana ikke var en hevn. Men, la han til, det hele ville vært veldig annerledes hvis prinsene hadde tatt en telefon under rettssaken og sagt de var lei for at de ikke kunne hjelpe ham.

HEVN LIKEVEL,

altså. Hevn over kongehuset som lot ham i stikken. Hevn over herskapet, som spyttet på tjeneren. Opinionen er delt: Noen mener Burrell skamløst utleverer en død kvinne, andre at det er godt sannheten kommer fram. Men hva sier butlerne? Avisa The Independent on Sunday har spurt tre stykker. Alle er dypt sjokkerte. Paul Burrell har brutt butlernes helligste bud: lojalitet. En sier han heller ville gå i fengsel enn å røpe sin herres hemmeligheter. En annen sammenlikner Burrell med en lege som offentliggjør pasientens journal. Den som hevder hele saken likner en såpeopera, får for øvrig snart rett: Burrell skal bli programleder for et amerikansk TV-show der deltakerne konkurrerer om å vite mest om offentlige skandaler.

SHOWET HETER

selvfølgelig «Hva butleren så».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!