SAMME SAK: Kulturkommiteen på Stortinget ønsker at strømmetjenester skal bidra til å betale for produksjon av Norsk film. Torgeir Waterhouse i IKT-Norge mener det er det samme som at forbrukerne skal betale. FOTO: Elise Amendola / AP / NTB Scanpix
SAMME SAK: Kulturkommiteen på Stortinget ønsker at strømmetjenester skal bidra til å betale for produksjon av Norsk film. Torgeir Waterhouse i IKT-Norge mener det er det samme som at forbrukerne skal betale. FOTO: Elise Amendola / AP / NTB Scanpix Vis mer

Skatt på Netflix:

By i USA innfører Netflix-skatt: - Ikke så langt unna det man ønsker i Norge

Det er forbrukerne som betaler uansett, mener Torgeir Waterhouse i IKT-Norge. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Bystyret i Pasadena i USA har vedtatt å innføre en skatt på 9,4 prosent på strømmetjenester som Netflix. Dermed kan innbyggere som abonnerer på slike strømmetjenester vente seg at denne avgiften kommer i tillegg til regningen på strømmeabonnementet, skriver CBS.

Det er ikke noen god ide å innføre dette i Norge, sier de mediepolitiske talspersonene Arild Grande (Ap) og Kårstein Løvaas (H).

- Vi mener det er uaktuelt å innføre en avgift for abonnenter, sier Arild Grande til Dagbladet.

Vil at selskapene skal betale

Grande legger til at familie- og kulturkomiteen, hvor både Grande og Løvås er medlemmer, inngikk det såkalte filmforliket før jul. Der ønsket flertallet at strømmetjenestene skal betale en avgift for å bidra til å finansiere norsk film.

Komiteen mener at de ulike leddene i verdikjeden som tjener penger på å formidle film og audiovisuelt innhold, skal bidra til å finansiere nytt audiovisuelt innhold.

- Vi ønsker et medfinansieringsansvar for strømmeaktørene og de som tjener penger på å videreformidle innhold. Det skal gå på aktørene og ikke den vanlige forbruker, sier Grande.

- Forbrukerne betaler uansett

Men om det er forbrukeren eller strømmetjenesten som skal betale avgiften, er samme sak, mener Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge. Han mener skatten som innføres i Pasadena ikke er så langt fra det norske forslaget om medfinansiering.

- Egentlig er det akkurat det samme, forbrukerne betaler uansett. Man sier at det er selskapet som skal betale avgiften, men i praksis er det forbrukerne siden strømmeselskapene vil øke prisen på abonnementet for å betale avgiften, sier Waterhouse til Dagbladet.

Han mener det er ganske spesielt å pålegge en aktør i en næringskjede et medfinansieringsansvar.

- Å pålegge en kommersiell aktør å gjøre investeringer i en annen kommersiell aktør i et fritt marked, er veldig merkelig, sier han.

- Da blir det bråk

Arild Grande, mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, er ikke enig i konklusjonen fra Waterhouse om at forbrukeren betaler selv om avgiften gis til strømmetjenestene.

- Det tror jeg ikke på. Hvis de forsøker å skru opp prisen vil det bli bråk, og de vet at de lever i en meget tøff konkurranse om seerne. Disse selskapene omsetter for milliarder og tjener seg søkkrike på at folk strømmer. Jeg mener det må kunne forventes at de bidrar med noen midler til produksjon av nytt innhold til det beste for det norske publikum, sier Grande.

Han får støtte av Kårstein Løvaas, mediepolitisk talsperson i Høyre.

- I en konkurransesituasjon vil strømmetjenestene konkurrere om både innhold og pris, noe som presser prisen ned. En skatt direkte til forbruker vil bli dyrere og heller ikke mulig å velge bort, sier Løvaas.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer