Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

By og land, mann mot mann

Arme Arbeiderpartiet! Her inviterer noen av partiets kulturtenkere til konferanse for om mulig å høste perspektivrike innspill til arbeidet med partiets neste kulturprogram, og hvordan ender det? Jo, med nok en sentrum- periferi-krangel, perspektivrik som et kaldt speilegg.

  • Gårsdagens seanse i Oslo bekreftet hva eksempelvis EU-kamp og operasak har vist: Arbeiderpartiet huser diametralt ulike syn på kulturpolitikk. Oslo mot røkla, elite mot bredde, profesjonell kunst mot glad amatørvirksomhet, sport mot språkrøkt, kunst som en annen størrelse enn kultur- et helt arsenal av usikrete granater venter bare på at Turid Birkeland og Grethe Fossum skal komme trampende inn fra hvert sitt ståsted. Rett nok signaliserte salen en felles forståelse av at alle gode partifeller, uansett adresse, har en felles fiende i den multinasjonale underholdningsindustriens «syndflod av kommersiell underholdning og særlig såpeseriene på TV», men dette, pluss uttalt tro på at kultur generelt sett er sunt, omtrent som tran, er vel i snaueste laget som grunnlag for et program som skal bære partiet inn i neste årtusen? Vi snakker tross alt om et parti, ja, selve Kulturmeldingspartiet, som føler seg som Norges stats- og kulturbærende, selv når det er i opposisjon.
  • - «Brød, og roser også,» siterte Thorbjørn Jagland et amerikansk fagforeningsslagord i sin innledning. Og Jaglands lille peptalk søkte faktisk å hvelve en viss himmelhøyde over konferansen: Vi har nå alle muligheter for å skape et samfunn der det ikke bare må jobbes, men hvor det blir tid til å leve også. Da blir det viktig å diskutere kultur i vid forstand, og ikke minst fordi informasjonsteknologi og medieutvikling snur opp ned på så mange forestillinger om grensene for privatsfære og offentlig rom.
  • Men så kom Black Box-leder Inger Buresund til å si at Oslo burde ha de tunge kulturinstitusjonene, og dermed buklandet konferansen omgående med en serie arge innlegg fra distriktene. Felles for dem alle var såre anklager om urban arroganse og manglende forståelse for at det er utenfor Oslo den sanne verdiskapningen skjer. Til tider låt «debatten» som et identitetsbyggingsmøte i Senterpartiet.
  • Nei, å lage nytt kulturprogram for Arbeiderpartiet blir nok f... ingen søndagsskole.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling