Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Byantikvaren: - En veldig trist dag

Grünerløkkas eget herskapshus i ruiner etter brann.

RUINER: Byantikvar Janne Wilberg sier brannen utgjør en trist dag for Oslo by. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RUINER: Byantikvar Janne Wilberg sier brannen utgjør en trist dag for Oslo by. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Onsdag kveld begynte det å brenne i Nedre Foss Gård på Grünerløkka i Oslo. Like etter klokka 21 raste taket på den ærverdige bygningen, og slokkinga pågår fortsatt i morgentimene.

Gården, som regnes som Grünerløkkas eldste bygning, eies av selskapet Eiendomsspar og investor Christian Ringnes. Bygget huser blant annet en restaurant, og ble nylig pusset opp for 50 millioner kroner.

Torsdag morgen opplyser brannvesenet at store deler av bygget er totalskadd.

- Viktig bygning Byantikvar Janne Wilberg mener brannen er trist for byen.

- Dette er en veldig trist dag for Oslos kulturminner, dette er en viktig bygning på det som er et historisk veldig viktig område, sier Wilberg til Dagbladet.

Hun forteller at bygget som anlegg er datert til 1802, men at gården har en bygningshistorie med deler som trolig stammer fra 1700-tallet, kanskje tidligere.

Muligheten for redning og en eventuell restaurering av bygget er foreløpig helt uviss.

- Nå må vi først se hvor mye som overlever av den gamle delen av bygningen, og så må brannvesenet sammen med eier vurdere hvilke muligheter som finnes, sier Wilberg.

- Tragedie Også Christian Ringnes er preget av nattens storbrann.

- Det er en tragedie. Vi har eid den eiendommen i cirka 20 år. Bygningen ble restaurert ferdig i mai og ble en veldig populær restaurant, uttalte Ringnes til NTB i natt.

Det er restaurantgründer Nevzat Arikan som driver den nedbrente restauranten, som av Aftenposten nylig ble kåret til en Oslos beste nye restaurant.

Gründeren er et kjent navn i Oslos utelivsbransje, og har etablert utesteder som Ylajali, Olympen, Arakataka,Trattoria Popolare og Tekethopa.

Arikan åpnet nylig Nedre Foss Gård etter to års restaurering.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media